ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το ιδανικό εργασιακό ωράριο

Το ωράριο εργασίας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ατόμου. Μία πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι τα άτομα που εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό εργασιακό ωράριο

Ποιο είναι όμως το ιδανικό ωράριο εργασίας;

Σύμφωνα με το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης με 1.593 εθελοντές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι δέχτηκαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και να υποβληθούν σε μετρήσεις και εξετάσεις για να καθοριστεί το σωματικό βάρος και να αξιολογηθεί η υγεία τους, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το κλασικό «9 με 5».

Από τους συμμετέχοντες, πρόβλημα περιττών κιλών αντιμετώπιζε το 47,9% των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες έναντι του 34,7% των εργαζομένων 9 με 5.

Επιπλέον, αϋπνία παρουσίαζε το 23,6% των εργαζομένων σε βάρδιες έναντι του 16,3% των εργαζομένων 9 με 5, ανεπαρκή ύπνο το 53% έναντι του 42,9% και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας το 31,8% έναντι του 24,4% αντιστοίχως.

Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι με ανεπαρκή ύπνο (κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ) ήταν πολύ πιο ευάλωτοι στα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης.

«Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που αποδεικνύουν ότι το ωράριο εργασίας επηρεάζει βαθιά και ουσιαστικά την υγεία, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν για την προάσπιση της υγείας», τόνισε η δρ Γκίβενς.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια δρα Μάρτζορι Γκίβενς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sleep Health», την οποία εκδίδει το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, όσοι εθελοντές δεν εργάζονταν 9 με 5 είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και να πάσχουν από μεταβολικά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Διαβάστε επίσης:

Από τι κινδυνεύουν όσοι εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες

Η εργασία σε βάρδιες βλάπτει τη μνήμη και τις νοητικές επιδόσεις