ΥΓΕΙΑ

Δεν ιδρώνετε πολύ; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Πιθανότατα θεωρείτε πως είστε τυχεροί που δεν ταλαιπωρείστε από την έντονη εφίδρωση, ειδικά το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη.

Δεν ιδρώνετε πολύ; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Η εφίδρωση όμως είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος μηχανισμός του οργανισμού μας. Δείτε από τι κινδυνεύετε εάν δεν ιδρώνετε πολύ.

Η εφίδρωση είναι το ενσωματωμένο σύστημα που διαθέτει ο οργανισμός μας για να αποφεύγει την υπερθέρμανση. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, το νευρικό σύστημα αποστέλλει σήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες και τους ενεργοποιεί ώστε να απελευθερώσουν το γνωστό άχρωμο υγρό. Ενώ ο ιδρώτας εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος, η θερμοκρασία του σώματος επιστρέφει στο φυσιολογικό.

18ff16f730ee5e3ce06c77b63de7e692 L

Η μερική ή πλήρης αδυναμία παραγωγής ιδρώτα (ανιδρωσία) μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, καθώς δεν επιτρέπει στο σώμα να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του. Όταν η απουσία ιδρώτα συνδυάζεται με τη ζαλάδα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να μεταφερθείτε σε έναν χώρο που κλιματίζεται και να πιείτε αρκετό νερό.

Εάν η ανιδρωσία είναι μακρόχρονη, οφείλεται πιθανώς σε βλάβη στα νεύρα ή σε κληρονομική πάθηση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Εάν παρατηρήσετε ότι δεν ιδρώνετε τόσο όσο παλαιότερα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κάνετε για να ιδρώνετε λιγότερο το καλοκαίρι!
Ιδρωμένα πόδια: Πώς να σταματήσετε οριστικά την κακοσμία