ΥΓΕΙΑ

Υπερθερμία: Πού οφείλεται και σε τι διαφέρει από τον πυρετό

Η υπερθερμία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός έχει αυξημένη θερμοκρασία χωρίς να έχει πυρετό.

Υπερθερμία: Πού οφείλεται και σε τι διαφέρει από τον πυρετό

Η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά όχι ως αποτέλεσμα ανύψωσης του φυσιολογικού θερμοστάτη του υποθαλάμου, όπως συμβαίνει με τον πυρετό.

Στην περίπτωση της υπερθερμίας, η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας όπως π.χ. στη θερμοπληξία, στον βαρύ υπερθυρεοειδισμό και μετά από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (παρεμπόδιση εφίδρωσης).

Η υπερθερμία αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί κανείς να την υποψιαστεί με την προσεκτική λήψη του ιατρικού ιστορικού.

puretos

Τα συνηθέστερα αίτια υπερθερμίας είναι τα εξής:
-Θερμοπληξία.
-Ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
-Θυρεοτοξική κρίση.
-Λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων της εγκεφαλίτιδας, της ελονοσίας, της μηνιγγίτιδας ή της σήψης.

Αντιμετώπιση

Ο ασθενής τοποθετείται σε δροσερό περιβάλλον, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπόθερμα λουτρά προκειμένου να προωθήσουν την ελάττωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας με μεταφορά της θερμότητας και εξάτμιση.

Αυξάνεται η πρόσληψη υγρών σε τουλάχιστον 3 λίτρα ημερησίως (εκτός εάν τίθενται περιορισμοί λόγω καρδιακών ή νεφρικών δυσλειτουργιών) προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες υγρών λόγω εφίδρωσης, ταχύπνοιας και αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε συχνά υποθερμία; Δείτε τι σημαίνει