ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Reye: Τα συμπτώματα της επικίνδυνης ασθένειας που προσβάλλει τα παιδιά

Το σύνδρομο Reye εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών και χαρακτηρίζεται από οξεία εγκεφαλοπάθεια και λιπώδη διήθηση του ήπατος και πιθανώς του παγκρέατος, της καρδιάς, των νεφρών και των λεμφαδένων.

Σύνδρομο Reye: Τα συμπτώματα της επικίνδυνης ασθένειας που προσβάλλει τα παιδιά

Παρατηρείται μετά από οξεία ιογενή λοίμωξη, όπως ανεμοβλογιά ή γρίπη.

Η θνητότητα εξαρτάται από τη σοβαρότητα προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά μπορεί να φθάσει και έως 80%.

Αίτια

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά από επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύεται συσχέτιση με αυξημένη χρήση ασπιρίνης και άλλων σαλικυλικών.

Πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια τοξίνη ή δηλητήριο που απελευθερώνεται στον οργανισμό το χρονικό διάστημα που το παιδί περνάει μια λοίμωξη ή σε χημικές αντιδράσεις που προκαλούνται στο σώμα από τις ιογενείς λοιμώξεις ειδικά όταν το παιδί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Συμπτώματα

Ο ασθενής εμφανίζει μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, που ακολουθείται εντός 6 ημερών από:
-έντονη ναυτία και έμετο
-αλλαγή της διανοητικής κατάστασης (αποπροσανατολισμός, σύγχυση, κώμα, επιληπτικές κρίσεις)
-ηπατομεγαλία, χωρίς ίκτερο σε 40% των περιπτώσεων.

Η ασπιρίνη και άλλα σαλικυλικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κανένα λόγο στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων σε παιδιά.

loimoxi

Αντιμετώπιση

Η υποστηρικτική θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες του αίματος θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε νευρολογική εκτίμηση. Παρακολουθείται επίσης η θερμοκρασία του και εφαρμόζονται συνταγογραφημένες οδηγίες για την ανακούφιση της υπερθερμίας.

Επιπλέον, εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο επιληπτικών κρίσεων. Οι προσλαμβανόμενες και αποβαλλόμενες ποσότητες υγρών παρακολουθούνται προσεκτικά. Ο ασθενής παρακολουθείται για ενδείξεις επηρεασμένης ηπατικής λειτουργίας, όπως σημεία αιμορραγίας ή εγκεφαλοπάθειας.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αποκαλύπτει παλιές και νέες ιογενείς λοιμώξεις από μία σταγόνα αίματος