ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σύνδρομο Reye: Τα συμπτώματα της επικίνδυνης ασθένειας που προσβάλλει τα παιδιά

Σύνδρομο Reye: Τα συμπτώματα της επικίνδυνης ασθένειας που προσβάλλει τα παιδιά

Το σύνδρομο Reye εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών και χαρακτηρίζεται από οξεία εγκεφαλοπάθεια και λιπώδη διήθηση του ήπατος και πιθανώς του παγκρέατος, της καρδιάς, των νεφρών και των λεμφαδένων.

Παρατηρείται μετά από οξεία ιογενή λοίμωξη, όπως ανεμοβλογιά ή γρίπη.

Η θνητότητα εξαρτάται από τη σοβαρότητα προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά μπορεί να φθάσει και έως 80%.

Αίτια

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά από επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύεται συσχέτιση με αυξημένη χρήση ασπιρίνης και άλλων σαλικυλικών.

Πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια τοξίνη ή δηλητήριο που απελευθερώνεται στον οργανισμό το χρονικό διάστημα που το παιδί περνάει μια λοίμωξη ή σε χημικές αντιδράσεις που προκαλούνται στο σώμα από τις ιογενείς λοιμώξεις ειδικά όταν το παιδί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Συμπτώματα

Ο ασθενής εμφανίζει μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, που ακολουθείται εντός 6 ημερών από:
-έντονη ναυτία και έμετο
-αλλαγή της διανοητικής κατάστασης (αποπροσανατολισμός, σύγχυση, κώμα, επιληπτικές κρίσεις)
-ηπατομεγαλία, χωρίς ίκτερο σε 40% των περιπτώσεων.

Η ασπιρίνη και άλλα σαλικυλικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κανένα λόγο στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων σε παιδιά.

loimoxi Αυτό το έχετε διαβάσει;
Λοίμωξη του αναπνευστικού: Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα

Αντιμετώπιση

Η υποστηρικτική θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες του αίματος θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε νευρολογική εκτίμηση. Παρακολουθείται επίσης η θερμοκρασία του και εφαρμόζονται συνταγογραφημένες οδηγίες για την ανακούφιση της υπερθερμίας.

Επιπλέον, εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο επιληπτικών κρίσεων. Οι προσλαμβανόμενες και αποβαλλόμενες ποσότητες υγρών παρακολουθούνται προσεκτικά. Ο ασθενής παρακολουθείται για ενδείξεις επηρεασμένης ηπατικής λειτουργίας, όπως σημεία αιμορραγίας ή εγκεφαλοπάθειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αποκαλύπτει παλιές και νέες ιογενείς λοιμώξεις από μία σταγόνα αίματος

 

BEST OF NETWORK