ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σκωληκοειδίτιδα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργείο

Σκωληκοειδίτιδα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργείο

Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης λόγω σκωληκοειδίτιδας είναι μία από τις συνηθέστερες επεμβάσεις ρουτίνας στον κόσμο.

Τώρα, ερευνητές από τη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περιττή, καθώς η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 500 περιστατικά σκωληκοειδίτιδας σε ενήλικες, περιστατικά στα οποία δεν υπήρξαν επιπλοκές όπως ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, λοίμωξη ή βλάβες στην περιοχή της κοιλιάς. Οι μισοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε σκωληκοειδεκτομή, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση για τρεις ημέρες και στη συνέχεια αντιβίωση σε χάπι για μία εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι το 73% των ασθενών που έλαβαν τα αντιβιοτικά ανάρρωσαν ομαλά και δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση τουλάχιστον για ένα έτος μετά. Οι υπόλοιποι ασθενείς (27%) εκδήλωσαν ξανά σκωληκοειδίτιδα και υποβλήθηκαν τελικά σε σκωληκοειδεκτομή, δεν εκδήλωσαν όμως περισσότερες επιπλοκές σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί εξ αρχής στην επέμβαση.

«Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στον συνήθη τρόπο σκέψης, καθώς η σκωληκοειδεκτομή εφαρμόζεται με επιτυχία για περισσότερα από 100 χρόνια», δηλώνει η Δρ Paulina Salminen, χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τούρκου και βασική συντάκτης της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, The Journal of the American Medical Association. Editorial που συνοδεύει τη μελέτη αναφέρει επίσης πως «έφτασε η ώρα να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιείται πάντοτε σκωληκοειδεκτομή σε ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές».

Τα διαθέσιμα στατιστικά δείχνουν ότι σε ποσοστό 80% των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα δεν εμφανίζονται επιπλοκές και σε αυτούς τους ασθενείς δεν θα πρέπει ενδεχομένως να μην πραγματοποιείται σκωληκοειδεκτομή. Ωστόσο, εάν υπάρχει ρήξη στη σκωληκοειδή απόφυση επιβάλλεται να γίνει επείγουσα χειρουργική επέμβαση, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανατηφόρας λοίμωξης στην κοιλιά.

BEST OF NETWORK

Lockdown μέχρι τα… κάλαντα: «Κλείδωσε» και η δεύτερη παράταση - Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων

Νότης Σφακιανάκης: «Είχα όπλο γιατί κινδυνεύει η ζωή μου» - Τι είπε για τα ναρκωτικά

Κορονοϊός-Παγώνη: Τα δύο νούμερα που πρέπει να δούμε για να γίνει άρση του lockdown

Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι - Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

Σχολεία: Θα ανοίξουν στις 7 Δεκέμβρη ή καθόλου; Σενάριο για μαχαίρι στις διακοπές των Χριστουγέννων

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βαρομετρικό χαμηλό σαρώνει τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά για την έκπτωση φόρου

Πέτσας για κρούσματα: Fake news τα περί διπλής καταγραφής από τον ΕΟΔΥ- Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά

Τζο Μπάιντεν: Γιατί θα κυκλοφορεί για αρκετές εβδομάδες με ειδική μπότα

Formula1: Το πρώτο βίντεο του Ρομέν Γκροζάν από το νοσοκομείο - «Είμαι περίπου καλά»

Ειδική αποζημίωση: Πόσα χρήματα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή το Δεκέμβριο

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε πληρώνεται - Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό