ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα για τη σχέση καρκίνου και ακτινοβολίας από ακτινογραφίες και αξονικές

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί με στόχο να αποσαφηνιστεί κατά πόσο η ακτινοβολία που απορροφά το σώμα μας από τις διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία ή μια αξονική, επηρεάζει την υγεία μας.

Νέα έρευνα για τη σχέση καρκίνου και ακτινοβολίας από ακτινογραφίες και αξονικές

Τώρα, ο κορυφαίος ογκολόγος Δρ Τζέιμς Γουελς από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα των ΗΠΑ τοποθετείται υπεύθυνα και κατηγορηματικά, καταθέτοντας τη δική του άποψη για τη σχέση ακτινοβολίας και καρκίνου.

Οι επιστήμονες σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ότι σε μεγάλες δόσεις η ακτινοβολία σίγουρα έχει επιπλοκές για την υγεία. Όμως ο Δρ Γουελς επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στις επικρατούσες θεωρίες και ότι αρκετές μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν στηρίχθηκαν σε αβάσιμα στατιστικά μοντέλα.

4aa3273a5314d11e615c5427fb92cb70 L

«Αν και η ακτινοβολία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εκδήλωση του καρκίνου σε μεγάλες δόσεις, δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια που να έχουν δείξει ποτέ ότι ο καρκίνος εμφανίζεται μετά την έκθεση σε μικρές δόσεις ακτινοβολίας», δηλώνουν ο Δρ Γουελς και ο συνάδελφός του Δρ Τζέφρι Σίγκελ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού είναι ικανές να εξουδετερώσουν την επίδραση της ακτινοβολίας –σε μικρές πάντα δόσεις– και να αποκαταστήσουν πιθανές βλάβες που μπορεί να έχει προκαλέσει.

Οι δύο ερευνητές εκθέτουν αναλυτικά τις απόψεις τους επί του θέματος στην επιθεώρηση Technology in Cancer Research & Treatment.

Διαβάστε επίσης:

Οι ακτινογραφίες που πρέπει να δείτε για να τις πιστέψετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ