ΥΓΕΙΑ

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν όσοι μπαίνουν σε νοσοκομείο σαββατοκύριακο

Σε όλες τις αναπτυγμένες παρατηρείται εδώ και χρόνια ότι το ποσοστό των ασθενών που πεθαίνουν όταν μπουν στο νοσοκομείο Σαββατοκύριακο είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό όσων εισάγονται καθημερινές.

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν όσοι μπαίνουν σε νοσοκομείο σαββατοκύριακο

Δύο ακαδημαϊκοί, ο καθηγητής Richard Lilford και ο Δρ. Yen-Fu Chen από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick, μελέτησαν δεδομένα από σχεδόν 3 εκατομμύρια εισαγωγές σε 28 μεγάλα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τις Η.Π.Α. και την Ολλανδία, από το 2009 ως το 2012. Ασχολήθηκαν με θανάτους που προέκυψαν σε διάστημα 30 ημερών από μία επείγουσα εισαγωγή ή επέμβαση.

Βρήκαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν υψηλότερος για τα 22 από τα 28 νοσοκομεία όταν η εισαγωγή είχε γίνει Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν 8% υψηλότερος σε 11 νοσοκομεία στην Αγγλία, 13% υψηλότερος σε 5 των Η.Π.Α. και 20% υψηλότερος σε 6 Ολλανδικά νοσοκομεία.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν φταίει μόνο ένας παράγοντας γι' αυτό που συμβαίνει και ότι σίγουρα παίζει ρόλο η μειωμένη πρόσβαση σε αποτελέσματα εξετάσεων και σε διαγνώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Επιπλέον το προσωπικό τα Σαββατοκύριακα μπορεί να είναι πιο περιορισμένο και με μικρότερη εμπειρία και δεν είναι απίθανο οι ασθενείς να χρειάζεται να περιμένουν περισσότερη ώρα, πράγμα κακό για την έκβαση της κατάστασής τους.

Διαβάστε επίσης:
Εισαγωγή στο ίδιο νοσοκομείο αν εμφανιστούν επιπλοκές μετά από χειρουργείο, συνιστούν οι ειδικοί