ΥΓΕΙΑ

Ηλιοθεραπεία V/S οδήγηση: Οι επιστήμονες βρήκαν τι είναι πιο επικίνδυνο

Οι επιστήμονες σύγκριναν τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν λόγω καρκίνου του δέρματος με αυτά που προκλήθηκαν από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Ηλιοθεραπεία V/S οδήγηση: Οι επιστήμονες βρήκαν τι είναι πιο επικίνδυνο

Ανακάλυψαν ότι το να κάνουμε ηλιοθεραπεία είναι πιο επικίνδυνο από το να οδηγούμε αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα, το 2012 σημειώθηκαν 25% περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος συγκριτικά με τους θανάτους από ατυχήματα.

Επιπλέον, φαίνεται ότι είναι περισσότερες οι γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο του δέρματος και οι ειδικοί εξηγούν ότι πιθανότατα οφείλεται σε δύο λόγους: στο ότι κάνουν ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος, καθώς επίσης και στο σολάριουμ, στο οποίο συνηθίζουν να επιδίδονται. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι κάθε συνεδρία σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του πιο απλού τύπου καρκίνου του δέρματος κατά 67%.

Αν και οι ειδικοί τονίζουν συστηματικά την επικινδυνότητα του σολάριουμ, οι νέοι και ειδικά οι γυναίκες τους αγνοούν, με αποτέλεσμα να νοσούν από μελανώματα, που είναι και ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις: Στην Ισπανία σημειώθηκαν 1.128 θάνατοι από αυτοκινητιστικά (το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαν μετρηθεί) και 1.526 θάνατοι από καρκίνο του δέρματος (το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαν μετρηθεί). Σε άλλες χώρες, τα νούμερα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά: Στην Αυστραλία σημειώθηκαν 1.192 θάνατοι από αυτοκινητιστικά (το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαν μετρηθεί) και 2.036 θάνατοι από καρκίνο του δέρματος (το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαν μετρηθεί). Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012 σημειώθηκαν 1.713 θάνατοι από αυτοκινητιστικά και 2.148 θάνατοι από καρκίνο του δέρματος.

Διαβάστε επίσης:
Μελάνωμα: Τα σημάδια που πρέπει να σας αφυπνίσουν
Δείτε ποιοι παράγοντες επιβραδύνουν τις αντιδράσεις μας στην οδήγηση και πόσο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ