ΥΓΕΙΑ

Ανδρική υπογονιμότητα: Πώς θα την προλάβετε

Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 40-50% των ζευγαριών που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά, το πρόβλημα εντοπίζεται στον άντρα αποκλειστικά ή και σε συνδυασμό με αναπαραγωγικά προβλήματα και της συντρόφου του.

Ανδρική υπογονιμότητα: Πώς θα την προλάβετε

Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει το σπέρμα είναι η ηλικία, όσο και αν οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν ότι πρόκειται για παράμετρο που αφορά κατά βάση τις γυναίκες.

Μελέτες από τράπεζες σπέρματος έχουν δείξει ότι, μετά τα 40 έτη, η μείωση είναι αισθητή. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ένας άντρας στα 50 ή 60 δεν μπορεί να γονιμοποιήσει, αλλά η σύλληψη θα είναι πιο δύσκολη.

Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός άντρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων αυτοί είναι οι εξής:

Παχυσαρκία
Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία επηρεάζουν αρνητικά το σπέρμα. Πιθανοί λόγοι, η επίδραση του λίπους σε μία σειρά από ορμόνες και πεπτίδια, όπως η διαταραχή της σχέσης ανδρογόνων/οιστρογόνων.

Διατροφή
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αναπαραγωγική υγεία ενός άντρα. Αντιοξειδωτική δράση έχουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε:
-βιταμίνη Α όπως το τυρί
-βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή
-βιταμίνη Ε όπως οι ηλιόσποροι
-ωμέγα 3 λιπαρά όπως τα ψάρια
-ψευδάργυρο όπως τα στρείδια
-φολικό οξύ όπως το μπρόκολο

ntous

Συμπληρώματα άγνωστης προέλευσης και αναβολικά
Τα συμπληρώματα, πολλές φορές, περιέχουν ουσίες βλαβερές και για τη γονιμότητα και πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά τη σύσταση γιατρού. Επίσης τα αναβολικά και ιδιαίτερα η χορήγηση τεστοστερόνης διακόπτει τη σπερματογένεση και προκαλεί τεράστιες ορμονικές μεταβολές.

Αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων
Οτιδήποτε διαταράσσει αυτήν τη θερμοκρασιακή διαφορά μπορεί να βλάψει την αντρική γονιμότητα (γι' αυτό και στα παιδιά που έχουν κρυψορχία, δηλαδή οι όρχεις παραμένουν μέσα στο σώμα, πρέπει να γίνεται έγκαιρη παρέμβαση και να αποκαθίσταται η θέση τους στο όσχεο).

Αρνητικοί παράγοντες είναι:
-η παχυσαρκία,
-η καθιστική εργασία,
-τα στενά εσώρουχα, που είτε δεν αποτελούνται αποκλειστικά από βαμβάκι είτε φέρνουν τους όρχεις σε στενή επαφή με το θερμότερο -ανθρώπινο σώμα,
-τα στενά παντελόνια.

Λοιμώξεις
Η ύπαρξή τους ή οι φλεγμονές των γεννητικών οργάνων όπως προστατίτιδα και επιδιδυμίτιδα, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην ποιότητα του σπέρματος.

Κιρσοκήλη
Η κιρσοκήλη είναι ένα πολύ συχνό αίτιο αντρικής υπογονιμότητας και μάλιστα ύπουλο, αφού δεν δίνει συμπτώματα. Πρόκειται για διάταση και ανεπάρκεια των φλεβών των όρχεων (αντίστοιχο με τους κιρσούς στα κάτω άκρα), με αποτέλεσμα διαταραχή στη λειτουργία των όρχεων.

Κάπνισμα
Ο καπνός αλλά και τα προϊόντα της καύσης του λευκού χαρτιού που τον περικλείει έχουν βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα ενός άντρα. Στους καπνιστές 20 τσιγάρων ημερησίως και πάνω, έχει βρεθεί ότι τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να «κολλήσουν» πάνω στο ωάριο ακόμη και βλάβες στο DNA έχουν παρατηρηθεί, δηλαδή το γενετικό υλικό. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικότερες στους άντρες που δεν έχουν φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, αφού το κάπνισμα επιδεινώνει τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε επίσης:
Ιδού οι τροφές της γονιμότητας για γυναίκες & άνδρες
Συμβουλές από μία γενετίστρια για να γίνετε πιο γόνιμοι