ΥΓΕΙΑ

Κακοσμία ποδιών: Τι την προκαλεί και πώς θα απαλλαγείτε (βίντεο)

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες εντείνουν την εφίδρωση, άρα και την κακοσμία των ποδιών.

Κακοσμία ποδιών: Τι την προκαλεί και πώς θα απαλλαγείτε (βίντεο)

Ένα νέο βίντεο από την Αμερικανική Εταιρία Χημείας (ACS) εξηγεί πού οφείλεται η κακοσμία των ποδιών και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

{youtube}EhIMa6JIVCU{/youtube}

Οι δυσάρεστες οσμές προκύπτουν επειδή υπάρχουν στο σώμα αδένες που εκκρίνουν ιδρώτα. Σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως στα πόδια, υπάρχουν περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες, άρα παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες ιδρώτα.

Ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος, όμως τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και μέσα στα παπούτσια μας τρέφονται απ' αυτόν αλλά και από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, παράγοντας δύσοσμες ουσίες.

6de95bf912396ab512c7cb74f276ff79 L

Για να αντιμετωπιστεί η κακοσμία, πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τους τρεις βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή της, δηλαδή τον ιδρώτα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια.

Πρέπει λοιπόν να πλένουμε τα πόδια με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, να τρίβουμε τα πόδια με ελαφρόπετρα ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και να αλλάζουμε συχνά παπούτσια και κάλτσες ώστε να μην αυξάνονται τα επίπεδα υγρασίας από τον ιδρώτα.

Προτιμήστε τις κάλτσες από βαμβάκι (και όχι αυτές που κατασκευάζονται από συνθετικά υφάσματα), καθώς επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Το αποσμητικό ποδιών μπορεί επίσης να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν οι δυσάρεστες οσμές.

Διαβάστε επίσης:

Είναι καλό να ιδρώνουμε πολύ;
Γιατί ζεσταινόμαστε στους 36,6 όταν αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος;
Βρωμιδρωσία: 3 λόγοι που ο ιδρώτας μυρίζει πολύ άσχημα