ΥΓΕΙΑ

HIV: Εδώ και 12 χρόνια σε ύφεση ο ιός σε 18χρονη ασθενή παρά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής

Η περίπτωση μιας 18χρονης Γαλλίδας που μολύνθηκε από τον ιό HIV μέσω της μητέρας της και παραμένει ουσιαστικά απαλλαγμένη από τον ιό εδώ και 12 χρόνια αν και δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Κοινότητας για το Aids (IAS) που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βανκούβερ του Καναδά.

HIV: Εδώ και 12 χρόνια σε ύφεση ο ιός σε 18χρονη ασθενή παρά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό μακρόχρονης ύφεσης του HIV σε νεαρό ασθενή παγκοσμίως, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί ορισμένοι ασθενείς συνεχίζουν να διατηρούν τον ιό υπό έλεγχο παρά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Η ασθενής γεννήθηκε το 1996 και μολύνθηκε από τον HIV μέσω της μητέρας της, είτε κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης είτε κατά τον τοκετό. Σε ηλικία τριών μηνών, έλαβε εξειδικευμένη αγωγή που περιελάμβανε τέσσερα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Η οικογένειά της αποφάσισε να διακόψει την αγωγή όταν το κορίτσι ήταν σχεδόν έξι ετών.

Σήμερα, δώδεκα χρόνια αργότερα, τα επίπεδα του HIV στο αίμα της είναι τόσο χαμηλά που δεν μπορούν καν να ανιχνευθούν με αιματολογική εξέταση. Οι γιατροί προειδοποιούν όμως ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

Εκτιμάται ότι αυτή η μακρά ύφεση οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθενής έλαβε συνδυασμό αντιρετροϊκών φαρμάκων σχεδόν αμέσως μετά τη λοίμωξη από τον ιό. Η περίπτωση της 18χρονης, αν και σπάνια, θεωρείται αδιάψευστο τεκμήριο ότι η μακρόχρονη ύφεση είναι δυνατή τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και ότι η αντιρετροϊκή αγωγή πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος και άλλα παρόμοια περιστατικά όπου παρατηρήθηκε ύφεση του ιού μετά τη διακοπή της αγωγής ώστε να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια ποιοι ασθενείς μπορούν να διακόψουν την αγωγή χωρίς να παρουσιάσει και πάλι έξαρση ο ιός.