ΥΓΕΙΑ

Ποιος τύπος φιλιού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου λόγω HPV

Με συνέντευξή του στη Daily Mail της Αυστραλίας, ο Δρ Mahiban Thomas, επικεφαλής Γναθοχειρουργικής στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Δαρβίνου στην Αυστραλία, προειδοποιεί ότι –σύμφωνα με τα νέα στοιχεία- το φιλί ξεπέρασε το κάπνισμα και το ποτό και είναι πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στον εγκέφαλο και τον φάρυγγα.

Ποιος τύπος φιλιού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου λόγω HPV

Όπως εξηγεί, αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό HPV στον στοματοφάρυγγα, έχει 250 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στον εγκέφαλο και το φάρυγγα, από κάποιον που δεν έφερε τον ιό.

Το «γαλλικό» φιλί, λοιπόν, μπορεί να μεταδώσει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του εγκεφάλου και του φάρυγγα.

Και ενώ οι περισσότεροι συνήθως συνδέουν τον ιό HPV με τον καρκίνο του τραχήλου, μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη του ιού, αλλά μόνο οκτώ στελέχη «υψηλού κινδύνου» του ιού HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον στοματοφάρυγγα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφερε ότι οι μελέτες δείχνουν πως ο στοματικός HPV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ ή με τα «γαλλικά» φιλιά, και περίπου 7% των ανθρώπων έχουν HPV στο στόμα, αλλά μόνο το 1% αυτών έχουν τον τύπο του ιού που ευθύνεται για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο.

Ο Δρ Thomas μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με νέες μελέτες, ακόμα και η συμμετοχή σε «χάδια», χωρίς σεξουαλική αλληλεπίδραση θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό HPV.

Διαβάστε επίσης:

Οι γιατροί προειδοποιούν για το σπυράκι που... σκοτώνει

Δείτε σε 3 λεπτά πώς η ζάχαρη καταστρέφει τον οργανισμό μας (vid)

Φοράτε το σωστό μέγεθος προφυλακτικού; Δείτε το στον πίνακα!