ΥΓΕΙΑ

Καντιντίαση από βρεγμένο μαγιό το καλοκαίρι: Συμπτώματα και τρόποι προστασίας

Ένα λάθος που ίσως κάνετε κι εσείς στις καλοκαιρινές διακοπές είναι να παραμένετε αρκετές ώρες φορώντας το βρεγμένο μαγιό μέχρι που αυτό στεγνώσει... πάνω σας. Αυτό όμως κρύβει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία.

Καντιντίαση από βρεγμένο μαγιό το καλοκαίρι: Συμπτώματα και τρόποι προστασίας

Πρόκειται για την καντιντίαση, η οποία είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα, τα γεννητικά όργανα, τον λαιμό και το στόμα.

Στην περίπτωση που φοράμε για πολλές ώρες βρεγμένα ρούχα (όπως το μαγιό μετά την βουτιά στη θάλασσα) κινδυνεύουμε να πάθουμε καντιντίαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Η λοίμωξη επηρεάζει το ίδιο εύκολα άντρες και γυναίκες, αλλά ειδικά για τις γυναίκες ενέχει περισσότερους κινδύνους, καθώς η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι πιο ευαίσθητη από εκείνη των αντρών.

Η καντιντίαση προκαλείται από την υπερανάπτυξη ενός τύπου μύκητα που ανήκει στην οικογένεια "Candida" και συνήθως πρόκειται για το είδος «Candida albicans».

Συμπτώματα καντιντίασης στο δέρμα και τα γεννητικά όργανα

Στις γυναίκες:

-Έντονος κνησμός (φαγούρα) στην περιοχή του κόλπου

-Πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου

-Λευκό, παχύρευστο κολπικό έκκριμα (υγρό από τον κόλπο)

-Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Στους άντρες:

-Κόκκινα εξανθήματα στο πέος

-Κνησμός ή κάψιμο στην άκρη του πέους

Είναι σώφρον να μη μένετε πολλή ώρα με το βρεγμένο μαγιό επάνω σας. Η υγρασία και η θερμοκρασία που αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε συνδυασμό με μικροοργανισμούς από το θαλασσινό νερό συνιστούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων.

Προσπαθήστε να σκουπίζεστε καλά και να αλλάζετε σε στεγνά και καθαρά εσώρουχα πριν καν φύγετε από την παραλία και ξεκινήσετε την επιστροφή προς το σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Φοράτε το σωστό μέγεθος προφυλακτικού; Δείτε το στον πίνακα!

Άκρως επικίνδυνο το ζεστό νερό βρύσης για μαγείρεμα και πόση