ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τρεις πρωτεΐνες αποκαλύπτουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τρεις πρωτεΐνες που αποτελούν έγκαιρη και αξιόπιστη ένδειξη για τον καρκίνο του παγκρέατος. Ένα απλό και οικονομικό τεστ που θα εστιάζει στον εντοπισμό αυτών των πρωτεϊνών εκτιμάται πως θα σώζει εκατοντάδες ζωές σε ετήσια βάση.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τρεις πρωτεΐνες αποκαλύπτουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο

Το μη επεμβατικό τεστ θα αφορά στον εντοπισμό των πρωτεϊνών αυτών σε δείγματα ούρων από άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας αποδεικνύεται συχνά θανατηφόρος, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά, όταν πια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Ακόμη κι αν εμφανιστούν έγκαιρα, τα συμπτώματα –όπως ο πόνος στη μέση, ο ίκτερος και η απώλεια βάρους– συχνά παραπλανούν τους ειδικούς και οδηγούν σε διάγνωση άλλης πάθησης.

Όταν ένας καρκινικός όγκος εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί με τη χειρουργική επέμβαση και τη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, το προσδόκιμο ζωής των ασθενών παρατείνεται κατά πολλά έτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η μοναδική «υπογραφή» που περιλαμβάνει τις τρεις πρωτεΐνες μπορεί να καθοδηγήσει την έγκαιρη διάγνωση, όταν ο καρκίνος του παγκρέατος βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Cancer Research.