ΥΓΕΙΑ

Τα προβλήματα στα νεφρά βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο

Η δυσλειτουργία των «φίλτρων» του οργανισμού μας, δηλαδή των νεφρών, συνδέεται άμεσα με εγκεφαλικές διαταραχές, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American Society of Nephrology. Ως εκ τούτου, η υγεία των νεφρών φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου.

Τα προβλήματα στα νεφρά βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 2.600 άτομα από την Ολλανδία και διαπίστωσαν ότι η κακή λειτουργία των νεφρών συσχετίζεται με τη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Παρατηρήθηκε επίσης αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας στα άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα νεφρά τους.

Η συσχέτιση φάνηκε να είναι μάλιστα ανεξάρτητη από γνωστούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιοπάθειας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όπως σημειώνει ο Δρ M. Arfan Ikram, επίκουρος καθηγητής Νευροεπιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους της Ολλανδίας, «αφού τα προβλήματα των νεφρών αλλά και η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο είναι καταστάσεις αναστρέψιμες, δίνεται η ευκαιρία να εξεταστεί κατά πόσο η βελτίωση των δύο αυτών δεικτών μπορεί εν τέλει να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών παθήσεων».

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικής διαταραχής δεν αφορούσε μόνο σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφροπάθεια, αλλά και σε άτομα που αντιμετώπιζαν πιο ήπια προβλήματα με τα νεφρά τους.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας
Τεστ αυτοαξιολόγησης για τα νεφρά σας
Δείτε από τα ούρα σας αν έχουν πρόβλημα τα νεφρά σας