ΥΓΕΙΑ

Το αντικείμενο που έχετε πάντα μαζί σας και είναι... αποικία μικροβίων

Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά είναι γεμάτα μικρόβια, αλλά ούτε που το φαντάζεστε.

Το αντικείμενο που έχετε πάντα μαζί σας και είναι... αποικία μικροβίων

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, σε ποσοστό πάνω από 95% όσων χρησιμοποιούν ένα αντικείμενο καθημερινά, εντοπίστηκαν αποικίες βακτηρίων.

Ποιο είναι αυτό; Η τσάντα σας!

Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου», σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι σπανίως καθαρίζουν ή πλένουν τις τσάντες τους. Όταν δεν τις χρειάζονται άλλο, απλά τις πετούν.

Έτσι, πήραν δείγματα από τις τσάντες 80 τυχαία επιλεγμένων γυναικών και 65 ανδρών, και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Όπως διαπίστωσαν, συνολικά 138 από τις τσάντες (το 95,2%) ήταν μολυσμένες, με το 49,4% να είναι φορείς ενός βακτηρίου και το 50,7% πολλών. Στις συνθετικές τσάντες οι αποικίες των βακτηρίων ήταν περισσότερες, ενώ στις δερμάτινες λιγότερες.

Τα βακτήρια που συχνότερα απομονώθηκαν ήταν ο μικρόκοκκος (βρέθηκε στο 64,8% των τσαντών, κυρίως των ανδρών) και ο σταφυλόκοκκος (64,1%), με τις γυναικείες τσάντες να φέρουν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι μόνο το 2,1% των γυναικών καθάριζαν την τσάντα τους μία φορά το μήνα, ενώ το 81,5% δεν την άδειαζαν ποτέ.

Πριν από δύο χρόνια, δειγματοληπτική έρευνα της βρετανικής εταιρείας προϊόντων υγιεινής Initial Washroom Hygiene είχε δείξει ότι οι γυναικείες τσάντες και τα αντικείμενα που περιέχονται σε αυτές, φέρουν περισσότερα βακτήρια απ' όσα το... κάθισμα μιας τουαλέτας - με τις υδατικές κρέμες να είναι οι πιο μολυσμένες απ' όλες.

Το 2007, εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πήγαν στο τοπικό εμπορικό κέντρο και πήραν δείγματα από 50 τσάντες και χαρτοφύλακες, διαπιστώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα ήταν μολυσμένες.

Μάλιστα, μία στις τέσσερις ήταν μολυσμένες με το κολοβακτηρίδιο (e.coli), σαφής ένδειξη ότι οι ιδιοκτήτες τους τις έπαιρναν μαζί τους στην τουαλέτα και πιθανώς τις ακουμπούσαν στο πάτωμα δίπλα τους.

Επιπλέον, μερικές τσάντες έφεραν... 100 φορές περισσότερα μικρόβια απ' ό,τι η ίδια ερευνητική ομάδα είχε βρει στο μέσο κάθισμα μιας τουαλέτας.

Διαβάστε επίσης:
Το επικίνδυνο μικρόβιο που κουβαλάμε στα... παπούτσια μας
Πόσα μικρόβια «κρύβει» μια απλή χειραψία