ΥΓΕΙΑ

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει την πιθανότητα διαβήτη στον πατέρα

Γνωρίζουμε ότι ο όσες γυναίκες αναπτύσουν Διαβήτη Κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη τύπου 2, τα επόμενα χρόνια μετά τον τοκετό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι τον ίδιο κίνδυνο μοιράζονται και οι μπαμπάδες.

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει την πιθανότητα διαβήτη στον πατέρα

Οι γυναίκες που παθαίνουν Διαβήτη Κύησης έχουν μια προδιάθεση για διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου, που αποδίδεται στο γενετικό υπόβαθρο που κουβαλούν. Η διατήρηση του βάρους της εγκυμοσύνης και η υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, προκαλούν την ανάπτυξη του σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, στις γυναίκες αυτές.

Από την επεξεργασία των δεδομένων που είναι καταχωρημένες στο σύστημα υγείας του Καναδά, προέκυψε μια απρόσμενη πληροφορία. Οι άντρες που παρέμειναν σύντροφοι, για τουλάχιστον 10 χρόνια με τις γυναίκες που είχαν Διαβήτη Κύησης, ανέπτυξαν Διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα το ποσοστό ήταν ιδιαίτερα ψηλό, σε σχέση με τους άντρες που ζούσαν με γυναίκες που δεν είχαν Διαβήτη Κύησης.

Η ανάλυση των δεδομένων έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεαλ. Τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι οι σύντροφοι των γυναικών με Διαβήτη Κύησης ανέπτυξαν Διαβήτη τύπου 2, κατά 33% περισσότερο, από την ομάδα των πατεράδων που οι γυναικες τους δεν είχαν Διαβήτη Κύησης.

Το εύρημα αυτό φανερώνει ότι η ανάπτυξη του Διαβήτη τύπου 2, σχετίζεται πολύ με τις επιλογές και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Έτσι, οι άντρες που συντροφέβουν γυναίκες με ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου, στον εαυτό τους.

Η πληροφορία ότι το περιβάλλον επηρεάζει την ανάπτυξη Διαβήτη Τύπου 2, έχει αναφερθεί και προηγούμενα. Άνθρωποι που άλλαξαν τρόπο ζωής, όταν μετακινήθηκαν σε περιοχές με άλλη διατροφική κουλτούρα, ανέπτυξαν μεγαλύτερα ποσοστά Διαβήτη Τύπου 2. Η πληροφορία όμως ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με την επιλογή συζύγου βγαίνει στο φως, για πρώτη φορά.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr
www.rigopoulosdimitrios.gr