ΥΓΕΙΑ

Ινομυώματα στη μήτρα: Πότε πρέπει να αφαιρούνται

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα.

Ινομυώματα στη μήτρα: Πότε πρέπει να αφαιρούνται

Αποτελούν αθροίσεις κυττάρων που το μέγεθός τους ξεκινά από 1 εκατοστό και μπορεί κάποιες φορές να ξεπεράσει ακόμη και τα 15 εκατοστά. Οι πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι πολύ λίγες (0,1-0,5%), ενώ τείνουν να υποχωρούν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι σοβαρής ανησυχίας.

Εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (25-45 ετών) και ιδιαίτερα σε όσες δεν έχουν κάνει παιδιά. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες των οποίων η μητέρα ή η αδελφή έχει ήδη παρουσιάσει ινομυώματα.

Γιατί εμφανίζονται;
Δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση για τις ακριβείς αιτίες που προκαλούν τη δημιουργία τους. Πιθανολογείται ότι εμφανίζονται όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή εξαιτίας ορμονικών λόγων.

Συμπτώματα
Πολλές γυναίκες με ινομυώματα δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα πάντως είναι τα εξής:
-Πόνος, αίσθηση βάρους και «φούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων.
-Μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο (μηνορραγία) ή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους.
-Έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια) ή κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια).
-Συχνουρία, ουρολοιμώξεις, δυσκοιλιότητα, λόγω της πίεσης που ασκούν στα γειτονικά όργανα (ουροδόχο κύστη, έντερο).
-Προβλήματα υπογονιμότητας, είτε λόγω εξωτερικής πίεσης των σαλπίγγων είτε όταν εμφανίζονται στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομητρική κοιλότητα).

Πότε πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά
Αν είναι μεγάλα (πάνω από 5 εκ.), η χειρουργική αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη (συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά). Πριν την επέμβαση η γυναίκα μπορεί, αν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός της, να ακολουθήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, για να περιοριστεί το μέγεθος των ινομυωμάτων και να αφαιρεθούν πιο εύκολα. Επίσης, το χειρουργείο είναι απαραίτητο όταν τα ινομυώματα δημιουργούν προβλήματα σε άλλα όργανα (λόγω πίεσης) ή προκαλούν αιμορραγία, αναιμία και υπογονιμότητα. Αφαιρώντας τα ινομυώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο επανεμφάνισής τους.

Διαβάστε επίσης:
Ακράτεια ούρων: Ποιες παθήσεις την προκαλούν;
Μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο: Ποιο πρόβλημα υγείας κρύβει