ΥΓΕΙΑ

Υπάρχει τρόπος να αποφύγω την ημικρανία;

Η ημικρανία προσβάλει το 10- 20% του πληθυσμού, προτιμά μάλλον τις γυναίκες και αποτελεί το δεύτερο συνηθέστερο τύπο πονοκεφάλου.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγω την ημικρανία;

Τα περισσότερα από τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανία, είχαν το πρώτο τους επεισόδιο κατά τα παιδικά ή τα εφηβικά χρόνια. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η εμφάνισή της σε άτομο άνω των 50 ετών είναι σπάνια.

Συνήθως περιγράφεται ως έντονος ετερόπλευρος πονοκέφαλος, διάρκειας 2 -72 ωρών, ο οποίος συνοδεύεται από γαστρεντερικά, οφθαλμολογικά ή άλλα νευρολογικά σημεία και χωρίς συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων. Οι κρίσεις αυτές ποικίλουν σε συχνότητα από εβδομαδιαίες έως λιγότερες από μια το χρόνο.

Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να οφείλονται σε διαιτητικές συνήθειες, περιβαλλοντικούς παράγοντες (έντονο ψύχος, πολύ ζέστη) ή ακόμα και σε συμπεριφορές που πυροδοτούν αυτές τις κρίσεις (άγχος, συναισθηματικές εντάσεις).

Παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία

Έτσι, η υπερβολική εργασία, η κόπωση, η καφεΐνη, η σοκολάτα, τα νιτρώδη που περιέχονται στα καπνιστά τρόφιμα, το αλκοόλ, το τυρί, η έλλειψη ύπνου αλλά και η υπερυπνία, τα αντισυλληπτικά, η έμμηνος ρύση, το υπερβολικό φώς ή αυτό που τρεμοπαίζει καθώς και το άγχος ή η ανακούφιση από αυτό (ημικρανία του Σαββατοκύριακου) μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση ημικρανίας.

Επομένως η αποφυγή των παραγόντων αυτών μπορεί να αποτρέψει ένα ημικρανικό επεισόδιο ή να έχει μικρότερη ένταση. Σε κάθε περίπτωση όμως η συμβουλή από έναν γιατρό είναι απαραίτητη για την ανακούφιση από τον έντονο αυτό πόνο.

Διαβάστε επίσης:
Ημικρανία: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες
Ημικρανία: 14 παράγοντες που την «ξυπνούν»