ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ανήσυχων άκρων: Πώς θα ανακουφιστείτε

Το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω κάρων ή σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, είναι μία νευρολογική διαταραχή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μετατρέποντας σε εφιάλτη τις νύχτες τους και κάθε άλλη δραστηριότητα που απαιτεί πολύωρη ακινησία.

Σύνδρομο ανήσυχων άκρων: Πώς θα ανακουφιστείτε

Τα αίτια της πάθησης παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ οι μέχρι τώρα μελέτες τη συνδέουν με ανεπάρκεια των υποδοχέων ντοπαμίνης που παρουσιάζει ο εγκέφαλος κάποιες φορές, διαταραχές που αφορούν τη σεροτονίνη και προβλήματα που αφορούν την ομοιοστασία του σιδήρου.

Συμπτώματα
Το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών είναι η έντονη επιθυμία να κινήσει κανείς τα πόδια του, η οποία συνήθως συνοδεύεται από ένα δυσάρεστο σύμπτωμα στα πόδια που κάθε άνθρωπος περιγράφει και διαφορετικά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται με την ανάπαυση και βελτιώνονται ή υποχωρούν με την κίνηση. Το σύνδρομο συνήθως εμφανίζεται ή επιδεινώνεται το απόγευμα ή το βράδυ μετά την κατάκλιση και μπορεί να προκαλεί διαταραχή της έλευσης, της διάρκειας ή της ποιότητας του ύπνου.

Η διαταραχή συχνά παραμένει αδιάγνωστη και τα συμπτώματά της συγχέονται με άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως φλεβική ανεπάρκεια, πολυνευροπάθεια, εκφυλιστική αρθροπάθεια της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, νεύρωση, κ.λπ.

Τι μπορείτε να κάνετε

-Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε.
-Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τη νικοτίνη ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο.
-Ασκηθείτε καθημερινά.
-Κάντε μασάζ στα πόδια σας τακτικά.
-Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο.
-Αποφύγετε τον ύπνο στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.
-Ξαπλώστε στο κρεβάτι όταν όντως θέλετε να κοιμηθείτε.

Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε
Ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Πώς τα ξεχωρίζουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ