ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες βιταμίνες μειώνουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική κατάσταση που προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια σας και την ανεξέλεγκτη επιθυμία να τα κινείτε διαρκώς. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές του ύπνου.

Ποιες βιταμίνες μειώνουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Bigstock

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, αλλά η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση. Έρευνες έχουν δείξει η πάθηση μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες ανεπάρκειες βιταμινών (ιδιαίτερα τις βιταμίνες B, C, D και E). Οι ειδικοί προτείνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων. Λάβετε υπόψη: θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα για εσάς προτού αρχίσετε να τα παίρνετε.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Συμπτώματα

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο σας, είτε καθιστώντας πολύ δύσκολο να αποκοιμηθείτε είτε να ξανακοιμηθείτε μετά το ξύπνημα. Το περπάτημα ή η κίνηση των ποδιών σας μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά την ενόχληση, αλλά η δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια σας μπορεί να επιστρέψει μόλις σταματήσετε να κινείστε.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών εμφανίζονται πιο συχνά αργά το απόγευμα και επιδεινώνονται τη νύχτα. Μερικά κοινά συμπτώματα της πάθησης είναι:

  • Άβολες αισθήσεις στα πόδια σας
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την ανάπαυση ή τον ύπνο
  • Ανακούφιση των συμπτωμάτων όταν κινείτε τα πόδια σας
  • Αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου
  • Πρόβλημα συγκέντρωσης
  • Χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας
  • Αλλαγές διάθεσης ή κατάθλιψη
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εκείνοι με ήπιο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ εκείνοι με πιο σοβαρή πάθηση μπορεί να έχουν συμπτώματα κάθε βράδυ.

Βιταμίνη Β

Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη Β μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή του, ενώ η έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να συμβάλει σε πιο σοβαρά συμπτώματα. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 και Β12 μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε περισσότερη βιταμίνη Β στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα ψάρια και το γάλα, ενώ τρόφιμα όπως τα αμυλούχα λαχανικά, τα μη-εσπεριδοειδή και κάποια εμπλουτισμένα δημητριακά περιέχουν βιταμίνη Β6.

Και οι δύο τύποι βιταμίνης Β έχουν επίσης τα δικά τους οφέλη, όπως:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κάτι που μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

  • Υποστηρίζει την λειτουργία των νεύρων, η οποία μπορεί να περιορίσει την ακούσια κίνηση στα πόδια
  • Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο στα πόδια

Ωστόσο, όπως και τα φάρμακα, έτσι και οι βιταμίνες έχουν επίσης παρενέργειες. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να γνωρίζετε τους κινδύνους προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα.

Η βιταμίνη Β12 είναι γενικά ασφαλής για λήψη, επειδή το σώμα δεν αποθηκεύει υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης. Αλλά μπορεί μερικές φορές να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Παρόμοια με τη βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Β6 μπορεί επίσης να έχει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων και φάρμακα για το άσθμα. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ναυτία, καούρα ή ευαισθησία στο φως.

Leg-Cramps-Muscular-Spasm

Βιταμίνη D

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία ντοπαμίνης, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής (χημικός αγγελιαφόρος στον εγκέφαλο) που ελέγχει τις αισθητηριακές και κινητικές λειτουργίες. Οι αλλαγές στα επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικές ή ακούσιες κινήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.

Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη περισσότερης βιταμίνης D στη διατροφή ή η λήψη της βιταμίνης σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας της βιταμίνης D στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα πετυχαίνοντας τα εξής:

  • Διατήρηση υγιών οστών
  • Βελτίωση της κίνησης των μυών
  • Υποστήριξη της λειτουργίας των νεύρων και περιορισμός της ακούσιας κίνησης

Αλλά η λήψη περισσότερης βιταμίνης D από αυτή που χρειάζεστε μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως:

  • Ναυτία ή έμετος
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Απώλεια όρεξης
  • Υπερβολική δίψα
  • Συχνοουρία
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Αυξημένος κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα. Μπορείτε επίσης να βρείτε φυσικά τη βιταμίνη D σε τροφές όπως το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι και τα λιπαρά ψάρια. Το να περνάτε χρόνο στον ήλιο αυξάνει επίσης φυσικά τα επίπεδα βιταμίνης D, αλλά είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας.

Βιταμίνες C και Ε

Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ενός συνδυασμού βιταμίνης C και Ε μπορεί να βελτιώσει τα σοβαρά συμπτώματα της πάθησης, που προκαλούνται από νεφρική νόσο.

Και οι δύο αυτές βιταμίνες βοηθούν το σώμα από την καταστροφή των κυττάρων. Έχουν όμως τα δικά τους μοναδικά οφέλη. Αυτά είναι:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

  • Βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος στα πόδια
  • Υποστηρίζει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό

Προσοχή: Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια και κράμπες στο στομάχι. Αλλά η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι και οι δύο βιταμίνες C και E μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία.

Πηγή: health.com