ΥΓΕΙΑ

Πορτοκάλι ή βιταμίνη C σε χάπι; Τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό

Τι είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό; Να καταναλώσετε ένα πορτοκάλι ή να πάρετε μία βιταμίνη C σε χάπι;

Πορτοκάλι ή βιταμίνη C σε χάπι; Τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό

Την απάντηση δίνει ο επίκουρος καθηγητής Διαιτολογίας και Διατροφής, δρ Τόρι Πάρκερ, και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ στη Γιούτα, μέσω της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Food Science».

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, το μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι δρα πολύ πιο αποτελεσματικά για τον οργανισμό από το να πάρει κάποιος ξεχωριστά συστατικά του φρούτου υπό μορφή χαπιού.

«Πιστεύουμε ότι το μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι είναι αυτό που το κάνει μοναδικό. Το μείγμα αυτό δεν μπορεί να το βρει κάποιος σε μια κάψουλα βιταμίνης C», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δρ Πάρκερ.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, προστατεύουν από τον καρκίνο και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών- αν και σε ό,τι αφορά τις καρδιοπάθειες τελευταία στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την προστατευτική δράση.

Με βάση και τα νέα ευρήματα, ο δρ Πάρκερ τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα φρούτα οφείλουν να είναι το επιδόρπιό μας- πριν τα μπισκότα, τα γλυκά και τα σνακ με ζάχαρη γίνουν τόσο δημοφιλή, τα φρούτα ήταν το γλυκό μας».