ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος των όρχεων: Γενετική η προέλευση της νόσου σε ποσοστό 50%

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στους όρχεις είναι σχεδόν κατά το ήμισυ γενετικός, καθώς προέρχεται από το DNA που κληροδοτούν οι γονείς στον άνδρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Καρκίνος των όρχεων: Γενετική η προέλευση της νόσου σε ποσοστό 50%

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το γενετικό υπόβαθρο είναι πολύ πιο σημαντικό στον καρκίνο των όρχεων απ' ό,τι σε άλλες μορφές καρκίνου, στις οποίες ο γενετικής αιτιολογίας κίνδυνος συνήθως δεν ξεπερνά το 20%. Στην περίπτωση του καρκίνου των όρχεων, ο κίνδυνος εκτιμάται σε 49%. Οι περιβαλλοντικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες, δηλαδή ο τρόπος ζωής, ευθύνονται για το υπόλοιπο 51% του κινδύνου.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την ειδικό σε θέματα γενετικής και επιδημιολογίας Δρ Κλερ Τέρνμπουλ του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, μελέτησαν στατιστικά στοιχεία για 15,7 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία τα 9.324 είχαν καρκίνο των όρχεων. Ανέλυσαν επίσης το γονιδίωμα 6.000 ανδρών, από τους οποίους 986 είχαν τη νόσο.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κληρονομικός κίνδυνος προέρχεται από έναν μεγάλο αριθμό επιμέρους μεταλλάξεων, παρά από ένα ελαττωματικό γονίδιο που έχει μεγάλη επίδραση. Όμως σε μεγάλο βαθμό (περίπου 90%) αυτές οι μικρές μεταλλάξεις δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Η ανακάλυψη όλων αυτών των «κρυφών» μεταλλάξεων θα επιτρέψει στους γιατρούς να αναπτύξουν ένα γενετικό τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ανδών που κινδυνεύουν πολύ από τη νόσο, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες για την πρόληψη της ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ