ΥΓΕΙΑ

Στρώσιμο κρεβατιού & ακάρεα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σίγουρα σας μάλωναν ως παιδιά εάν δεν στρώνατε το κρεβάτι σας, καθώς το ακατάστατο κρεβάτι είναι αναμφίβολα κάτι που εκνευρίζει όλες τις μανούλες! Από την άλλη, μπορεί και ως ενήλικες να έχετε εντάξει με ευλάβεια αυτό το... τελετουργικό στην καθημερινότητά σας, καθώς ο καταναγκασμός δεν σας αφήνει να ηρεμήσετε εάν έχετε στο μυαλό σας την εικόνα του αναστατωμένου κρεβατιού.

Στρώσιμο κρεβατιού & ακάρεα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς σχετίζεται όμως το στρώσιμο (ή μη) του κρεβατιού με την υγιεινή της κρεβατοκάμαρας και συγκεκριμένα με τα ακάρεα, τους μικροοργανισμούς που «συχνάζουν» στα κρεβάτια μας;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στίβεν Πρέτλοβ από το Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον, το άμεσο στρώσιμο του κρεβατιού αντενδείκνυται, σε αντίθεση με όσα νομίζαμε ως τώρα.

Αν το πρωί, αμέσως μόλις σηκώνεστε, τακτοποιείτε τα σκεπάσματα χωρίς να τα εκθέσετε στον μοναδικό εχθρό των ακάρεων, το φυσικό φως, το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζονται και να δρουν ανενόχλητα εκεί που θα κοιμηθείτε ξανά.

Τα ακάρεα είναι σημαντικός αλλεργιογόνος παράγοντας, καθώς τα περιττώματά τους μπορεί να σας προκαλέσουν άσθμα.

Ο Στίβεν Πρέτλοβ τονίζει: «Tο να αφήνουμε το κρεβάτι άστρωτο στη διάρκεια της ημέρας επιτρέπει στην υγρασία να απομακρυνθεί από τα σκεπάσματά μας. Αυτό έχει ως συνέπεια την αφυδάτωση των ακάρεων και το συνακόλουθο θάνατό τους».

Με τον τρόπο αυτό απαλλασσόμαστε από μεγάλο μέρος των ακάρεων, ενώ για την απόλυτη εξάλειψή τους, είναι χρήσιμο να αφήνουμε και τα ρούχα να δεχτούν την ευεργετική δράση του ήλιου.

Διαβάστε επίσης:
Τεστ άσθματος: Οι ερωτήσεις που θα σας λύσουν τις απορίες
Πώς θα αποφύγετε τα ακάρεα του κρεβατιού τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες