ΥΓΕΙΑ

Απόφραξη από κυψελίδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Όταν συσσωρεύεται στο αφτί μεγάλη ποσότητα κυψελίδας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια σκληρή μάζα που δεν μπορεί να απομακρυνθεί με φυσικό τρόπο. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται απόφραξη.

Απόφραξη από κυψελίδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Η κυψελίδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας και είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό, τη λίπανση και την προστασία του ακουστικού πόρου. Η κυψελίδα παγιδεύει υπολείμματα και επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων του αφτιού.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα συμπτώματα που υποδεικνύουν απόφραξη από κυψελίδα είναι τα εξής:

- πόνος στο αφτί

- αίσθημα βάρους στο αφτί

- εμβοές (κουδούνισμα ή άλλοι ήχοι-φαντάσματα)

- εξασθένηση της ακοής

- ζαλάδα

- βήχας

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχει συσσωρευτεί υπερβολική ποσότητα κυψελίδας στο αφτί ή αν τα συμπτώματα οφείλονται σε άλλη πάθηση του αφτιού.

Ο καθαρισμός του αφτιού πρέπει να γίνεται από το γιατρό, καθώς ο ακουστικός πόρος και το τύμπανο παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Προσοχή! Η απόφραξη από κυψελίδα παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που προσπαθούν να καθαρίσουν τα αφτιά τους με μπατονέτα ή άλλο αντικείμενο, καθώς με τον τρόπο αυτό η κυψελίδα συσσωρεύεται βαθύτερα στο αφτί αντί να απομακρύνεται.

Διαβάστε επίσης:

Δεν ακούτε καλά; Δείτε τι μπορεί να φταίει
Γιατί μεγαλώνουν τα αφτιά μας όσο γερνάμε;
Τεστ ακοής: Πόσων ετών είναι τα... αφτιά σας;