ΥΓΕΙΑ

Είναι πονοκέφαλος ή ημικρανία; Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Οι πονοκέφαλοι είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι απευθύνονται στον γιατρό.

Είναι πονοκέφαλος ή ημικρανία; Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα πονοκέφαλο, όλοι όμως οφείλονται σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Όταν ο πονοκέφαλος είναι περιστασιακός, σπάνια αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι όμως, δεν είναι φυσιολογικοί και συνήθως προκαλούνται από ημικρανία.

Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από έντονος πονοκέφαλος. Είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, που προκαλεί περιοδικές κρίσεις πονοκεφάλων και συνοδεύεται από ναυτία ή/και εμετό και ευαισθησία στο φως, στον ήχο ή στις οσμές. Η ημικρανία θεωρείται χρόνια πάθηση, όπως το άσθμα και η επιληψία.

Σε αντίθεση με τον πονοκέφαλο, η ημικρανία είναι ασθένεια και απαιτεί επιθετική θεραπεία, όπως οι άλλες χρόνιες διαταραχές.

Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον πονοκέφαλο από την ημικρανία είναι η ένταση του πόνου και πόσο σας καταβάλλει.

Στις ημικρανίες, ο πονοκέφαλος μπορεί να εμποδίσει τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες και υπάρχουν κλασικά συμπτώματα που διαρκούν για ένα διάστημα και μετά εξαφανίζονται.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:
-Ναυτία ή/και τάση για εμετό
-Ευαισθησία στο δυνατό φως και στους δυνατούς θορύβους.

Πονοκέφαλος τάσεως

Όποιος πάσχει από πονοκέφαλο τάσεως, νιώθει σαν να σφίγγεται ένα λουρί γύρω από το κεφάλι του. Ωστόσο, αυτοί οι πονοκέφαλοι δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα με την ημικρανία.

Τα κριτήρια αναγνώρισης ενός τυπικού πονοκεφάλου τάσεως είναι:

-Τουλάχιστον 10 επεισόδια πονοκεφάλου με συχνότητα μικρότερη της μίας ημέρας το μήνα κατά μέσο όρο και συνολικά λιγότερα από 12 τον χρόνο.

-Πονοκέφαλοι που διαρκούν από 30 λεπτά έως και 7 ημέρες.

-Πονοκέφαλος που έχει τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού, γίνεται αισθητός σαν πίεση ή σαν σφίξιμο (αλλά χωρίς παλμό), η ένταση του είναι ήπια έως μέτρια, δεν επιδεινώνεται από την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

-Δεν υπάρχουν συμπτώματα ναυτίας ή εμετού.

-Συνοδεύεται από φωτοφοβία ή φωνοφοβία.

Επιδεινώνεται η ημικρανία;

Σε μερικές περιπτώσεις, οι κρίσεις γίνονται περισσότερο επώδυνες και συχνές με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι έχουν μόνο μερικές κρίσεις στη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως η ημικρανία κορυφώνεται στην ηλικία των 40 και βελτιώνεται στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:
4 συνήθη λάθη που κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο
Ο ρόλος του αλατιού στον πονοκέφαλο