ΥΓΕΙΑ

Πράσινο τσάι & κίνδυνος ηπατίτιδας: Το περιστατικό που σόκαρε τους γιατρούς

Μια 16χρονη κοπέλα εκδήλωσε σοβαρή φλεγμονή στο συκώτι, συνοδευόμενη από κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών της, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Πράσινο τσάι & κίνδυνος ηπατίτιδας: Το περιστατικό που σόκαρε τους γιατρούς

Τα πρώτα συμπτώματα που αντιμετώπισε ήταν ζαλάδα, ναυτία, στομαχόπονος και πόνοι στις αρθρώσεις. Ο γιατρός που την εξέτασε αρχικά τα απέδωσε σε ουρολοίμωξη και της χορήγησε αντιβίωση. Τα συμπτώματα όμως δεν υποχώρησαν και μάλιστα η κατάστασή της σύντομα επιδεινώθηκε.

Η κοπέλα αναγκάστηκε να επισκεφθεί νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε τελικά ότι η κακή κατάσταση της υγείας της, παρά τα 16 της χρόνια, ήταν αποτέλεσμα του πράσινου τσαγιού που έπινε με στόχο να αδυνατίσει. Όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο είχε πια εκδηλωθεί ο ίκτερος (κιτρίνισμα).

Αφού αποκλείστηκε το ενδεχόμενο λοίμωξης από ιό και έκθεσης σε βλαβερές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, ναρκωτικά), η κοπέλα παραδέχτηκε στους γιατρούς ότι είχε προμηθευτεί μέσω διαδικτύου ένα κινέζικο τσάι με την προσδοκία ότι θα χάσει βάρος.

Συγκεκριμένα, είχε προμηθευτεί δύο κουτιά με 100 φακελάκια το καθένα και έπινε περίπου τρία φλιτζάνια την ημέρα για διάστημα μερικών μηνών. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα συστατικά του τσαγιού αναγράφονταν στα κινέζικα, η κοπέλα δεν γνώριζε τι υπήρχε μέσα στο τσάι.

Οι γιατροί συνέστησαν να διακόψει αμέσως την κατανάλωση του τσαγιού και έπειτα από θεραπεία με υγρά και ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή το οίδημα στο συκώτι της υποχώρησε.

Έπειτα από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το συστατικό Camellia sinensis (Καμέλια η σινική), ένας θάμνος που τα φύλλα και τα άνθη του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος, ήταν η αιτία που η κοπέλα κατέληξε στο νοσοκομείο.

Δύο μήνες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι το συκώτι της λειτουργούσε και πάλι ομαλά.

Οι γιατροί περιγράφουν αναλυτικά το περιστατικό στην επιθεώρηση BMJ Case Reports.

Διαβάστε επίσης:

Και όμως το πράσινο τσάι έχει και παρενέργειες – Δείτε ποιες είναι
Πράσινο τσάι: Δείτε ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν