ΥΓΕΙΑ

Σπάνια μορφή σύφιλης προκαλεί τύφλωση

Σοβαρές οφθαλμολογικές επιπλοκές λόγω σύφιλης καταγράφηκαν στις ΗΠΑ.

Σπάνια μορφή σύφιλης προκαλεί τύφλωση

Η σχετική έκθεση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (MMWR) αναφέρει πως στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και στην Καλιφόρνια καταγράφηκαν κρούσματα οφθαλμικής σύφιλης, ορισμένα από τα οποία οδήγησαν ακόμη και στην τύφλωση.

Η σύφιλη εκδηλώνεται συνήθως ήπια, με ποικίλα αόριστα συμπτώματα, όπως ένα μικρό δερματικό εξάνθημα που σταδιακά εξαπλώνεται και εξελικτικά σε νευρολογικές με βιολογικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων άνοιας. Ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας της σύφιλης για δεκαετίες πριν η νόσος εκδηλωθεί με εμφανή συμπτώματα.

Στην περίπτωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, τέσσερις άντρες εκδήλωσαν απώλεια όρασης και φλεγμονής στα μάτια. Να σημειωθεί πως οι άντρες ήταν επίσης φορείς του ιού HIV. Έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά και η κατάστασή τους βελτιώθηκε, όμως πέντε μήνες αργότερα διαπιστώθηκε πλήρης απώλεια όρασης σε δύο από αυτούς.

Αν και η σύφιλη αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με τη χορήγηση πενικιλίνης, θεωρείται πως τα περιστατικά όπου πλήττονται τα μάτια αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα, καθώς τα αντιβιοτικά δεν επιδρούν άμεσα στον ιστό των ματιών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η οφθαλμική σύφιλη θεωρείται αρκετά σπάνια, καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό 2,5% όλων των κρουσμάτων σύφιλης.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια της λοίμωξης στην ευαίσθητη περιοχή του άνδρα
Τα 10 πιο επικίνδυνα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Η σύφιλη ξαναχτυπά