ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη της πνευμονίας & ο εμβολιασμός σώζει ζωές, το μήνυμα του φετεινού Μαραθωνίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – και τέταρτη συνολικά - η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) θα είναι Θεσμικός Εταίρος του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, μια μοναδική ευκαιρία προσέγγισης του κοινού σε μια εκδήλωση που συμβολίζει τον αθλητισμό και την υγεία.

Πρόληψη της πνευμονίας & ο εμβολιασμός σώζει ζωές, το μήνυμα του φετεινού Μαραθωνίου

Η ενημερωτική εκστρατεία «Μεγαλώνουμε με Υγεία» αποσκοπεί στην πρόληψη νοσημάτων μέσω υιοθέτησης υγιεινών συμπεριφορών (εμβολιασμός, τακτική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή, προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και τη διασφάλιση ποιότητας ζωής.

Σε αυτό τον αγώνα ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον ΣΕΓΑΣ σε μια εξαιρετική συνεργασία, αναφέρει η ΕΠΕ, προσθέτοντας, ότι κάθε χρόνο επικεντρώνουμε σε έναν από τους πέντε άξονες πρόληψης. Φέτος σειρά έχει ο εμβολιασμός με κεντρικό μήνυμα «Πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας - Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!», καθώς η διεξαγωγή του φετινού Μαραθωνίου της Αθήνας συμπίπτει χρονικά και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας (12 Νοεμβρίου).

Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς (βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, καπνιστές, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλκοολισμός κλπ).

Ανά την Υφήλιο, τα πνευμονολογικά νοσήματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου (ΧΑΠ: 3η αιτία θανάτου, Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού: 4η αιτία θανάτου, κακοήθειες αναπνευστικού: 5η αιτία). Ωστόσο, η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή του καπνίσματος και τον εμβολιασμό ή θα μπορούσαν να ελεγχθούν περισσότερο σε πρώιμα στάδια, εφόσον διαγνωσθούν ή εντοπισθούν με κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρηση.

Ανάλογο σκεπτικό έχει και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία (ERS), που από το 2000 έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ΕLF), με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίησή του κοινού σε θέματα σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών και δράσεων με τη συμμετοχή ασθενών (http://www.europeanlung.org).

Γι' αυτό και φέτος μετά από πρωτοβουλία της κ. Παρασκευής Κατσαούνου, προέδρου της ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Ιατρικής Εκπαίδευσης της ERS και Συντονίστριας της Ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ, η ELF θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο, συστεγαζόμενη με την ΕΠΕ στο ίδιο περίπτερο επικοινωνώντας τα μηνύματά της με ενημερωτικά έντυπα και αφίσες στα ελληνικά. Τη νέα αυτή συνεργασία ανακοίνωσε η κυρία Μίνα Γκάγκα, ιδανική σύνδεσμος με τη διττή της ιδιότητα ως Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Γ.Ν.Α "Σωτηρία" και Αντιπρόεδρος της ERS, κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου του Προέδρου της ΕΠΕ, κ. Μιχάλη Τουμπή και του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστα Παναγόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε, κ. Μιχάλης Τουμπής τόνισε: «Μέσα από τη συμμετοχή μας, ως Θεσμικός Εταίρος, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μας έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια η ευκαιρία να συνδέσουμε το μήνυμα της πρόληψης με ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που προάγει τις έννοιες της άθλησης και της υγείας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειες να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, μέσω του εμβολιασμού, την αποχή από το κάπνισμα, τους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, την υγιεινή διατροφή και τη συνεχή άσκηση. Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας, θα υλοποιήσουμε μια σειρά δράσεων, προκειμένου να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας για τα οφέλη των προληπτικών συμπεριφορών σε θέματα υγείας, με στόχο πάντα τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος, δήλωσε σχετικά «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΣΕΓΑΣ, για τρίτη συνεχή χρονιά, προσπαθούμε να πείσουμε κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό, καλύτερο τρόπο ζωής. Το "Μεγαλώνουμε με υγεία", που αυτή τη χρονιά δίνει έμφαση στη μάχη κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, αποτελεί μήνυμα - διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο εμβολιασμός, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις όχι μόνο για να "εκδοθεί" το διαβατήριο αυτό, αλλά και για να διατηρηθεί σε ισχύ για πολλά - πολλά χρόνια.»

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas και την υποστήριξη της Adidas.

Αναλυτικά:

1) Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. (αρ. 41) θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (5 έως τις 8 Νοεμβρίου 2015), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν εξειδικευμένες μετρήσεις αερόβιας ικανότητας άσκησης (VΟ2max) για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό.

2) Ομάδα με πάνω από 240 δρομείς θα συμμετέχει με τα μηνύματα «Πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!» και «Ηealthy Lungs For Life-Take the active option» στις τρεις διαδρομές του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.).