ΥΓΕΙΑ

Γάμος και κιλά: Προσοχή στα κιλά του συζύγου

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τον γάμο με την πρόσληψη κιλών και την αύξηση του σωματικού βάρους των δύο συζύγων.

Γάμος και κιλά: Προσοχή στα κιλά του συζύγου

Παρότι ο γάμος κάνει γενικά καλό στην υγεία, σωματική και ψυχική, τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, δείχνουν ότι από τη μια οι παντρεμένοι τρώνε πιο υγιεινά, από την άλλη ασκούνται λιγότερο σωματικά σε σχέση με τους ανύπαντρους.

Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όταν ο ένας σύζυγος πάρει κιλά ο κίνδυνος να γίνει και ο άλλος παχύσαρκος διπλασιάζεται.

Η Δρ. Laura Cobb, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, μαζί με τους συνεργάτες της, παρακολούθησαν 4.000 ζευγάρια για 25 χρόνια. Στην αρχή της μελέτης το 23% των γυναικών και το 25% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι.

Στη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες είδαν ότι οι άνδρες των οποίων οι σύζυγοι έγιναν παχύσαρκες είχαν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να παχύνουν κι εκείνοι. Όσον αφορά στις γυναίκες, τα ποσοστά ήταν ακόμα μεγαλύτερα, καθώς το να έχει μία γυναίκα έναν παχύσαρκο σύζυγο αύξανε κατά 89% τον κίνδυνο να γίνει κι εκείνη παχύσαρκη. Άλλωστε, εξηγούν οι ειδικοί, είναι πολύ συνηθισμένο οι δύο σύζυγοι να υιοθετούν κοινές ή παρόμοιες διατροφικές συνήθειες καθώς περνάνε τα χρόνια, με αποτέλεσμα όταν ο ένας παχαίνει να τείνει να παχύνει και ο άλλος και όταν ο ένας υιοθετεί πιο υγιεινές συνήθειες να τείνει να διατηρείται αδύνατος και πιο υγιής και ο άλλος.

Διαβάστε επίσης:
Ο γάμος προσθέτει κιλά, αλλά μας ωθεί να τρώμε πιο υγιεινά
Κρατήστε ζωντανό το σεξ στο γάμο