ΥΓΕΙΑ

Η γυναίκα που μυρίζει το Πάρκινσον (βίντεο)

Η Τζόι Μίλνε από το Περθ της Δυτικής Αυστραλίας πρόκειται να αλλάξει διά παντός τις μεθόδους διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον.

Η γυναίκα που μυρίζει το Πάρκινσον (βίντεο)

Ο σύζυγός της, Λες, διεγνώσθη με την εκφυλιστική νόσο σε ηλικία 45 ετών και έχασε τη ζωή του τον περασμένο Ιούνιο, σε ηλικία 65 ετών.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο διαγνωστικό τεστ που να παρέχει 100% ασφαλή αποτελέσματα για τη νόσο Πάρκινσον, όμως η μύτη της Τζόι πρόκειται να βοηθήσει ώστε να καταστεί αυτό δυνατό.

Η Τζόι παρατήρησε μια σημαντική αλλαγή στο σύζυγό της πέντε με έξι χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση. «Η μυρωδιά του είχε αλλάξει και ήταν δύσκολο να το περιγράψω. Δεν έγινε ξαφνικά, ήταν ανεπαίσθητο», δηλώνει η Τζόι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Η Τζόι συνέδεσε τη μυρωδιά του συζύγου της με την ασθένειά του αφού οι δυο τους έγιναν μέλη της οργάνωσης Parkinson's UK και άρχισε να έρχεται σε επαφή και με άλλους ασθενείς. Η μυρωδιά τους ήταν η ίδια με αυτή του συζύγου της.

Η Τζόι ανέφερε τη διαπίστωσή της σε μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεσή της.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αποφάσισαν να σχεδιάσουν δοκιμή στην οποία η Τζόι έπρεπε να χρησιμοποιήσει την όσφρησή της για να κάνει «διάγνωση» του Πάρκινσον. Η ακρίβειά της τους εξέπληξε τρομερά.

Έξι ασθενείς με Πάρκινσον και έξι υγιή άτομα έπρεπε να φορέσουν για μία ημέρα το ίδιο μπλουζάκι και στη συνέχεια τα μπλουζάκια συλλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν σε πλαστικές σακούλες. Η Τζόι έπρεπε στη συνέχεια να μυρίσει τα μπλουζάκια και να αποφανθεί ποια άτομα είχαν Πάρκινσον και ποια όχι. Η «διάγνωσή» της φάνηκε αρχικά να είναι σωστή σε 11 από τις 12 περιπτώσεις.

Η Τζόι επέμενε ότι ένας από τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου (υγιή άτομα) είχε Πάρκινσον, ενώ δεν είχε λάβει σχετική διάγνωση. Οκτώ μήνες αργότερα, ο εν λόγω συμμετέχων έλαβε επίσημη διάγνωση για Πάρκινσον, οπότε η Τζόι αποδείχθηκε ότι είχε διακρίνει σωστά τη μυρωδιά και στις 12 περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο δέρμα ασθενών με Πάρκινσον συνοδεύονται από μια συγκεκριμένη μυρωδιά που συνδέεται με τη νόσο. Το επόμενο βήμα θα είναι να αναγνωρίσουν τη μοριακή υπογραφή της μυρωδιάς και βάσει αυτής να σχεδιάσουν ένα απλό τεστ που θα εντοπίζει με ακρίβεια τη νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η αντιγηραντική ουσία που προλαμβάνει καρκίνο, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
Έρευνα: Η αποτρόπαιη συμπεριφορά του Χίτλερ οφειλόταν σε... Πάρκινσον
Προάγγελος του Πάρκινσον η κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα