ΥΓΕΙΑ

Βαριατρική: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων

Η βαριατρική έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα στην χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Βαριατρική: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων

Άτομα με κακοήθη παχυσαρκία και άτομα παχύσαρκα με διαβήτη μπορούν να χάσουν πολλά κιλά και να διατηρήσουν το βάρος τους. Μάλιστα αρκετοί μπορούν να απαλλαγούν και από τον Διαβήτη, διακόπτοντας τα φάρμακα.

Η μέθοδος όμως παρεμβαίνει στην φυσιολογική απορρόφηση των τροφών, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαπορρόφηση σε πολλά χρήσιμα συστατικά. Έτσι μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται με συγκεκριμένο διαιτολόγιο και συμπληρώματα διατροφής.

Μια σημαντική παρενέργεια, που μπορεί να σχετίζεται με την δυσαπορρόφηση των τροφών μετά την επέμβαση, είναι η αύξηση των καταγμάτων. Αυτή η πληροφορία ανακοινώθηκε στο American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2015 Annual Meeting, στο Σιατλ.

Ερευνητές από το Quebec ανέλυσαν τα δεδομένα δεκαετίας, που διέθεταν, για τις βαριατρικές επεμβάσεις. Από την ανάλυση διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν υποστεί επέμβαση είχαν αυξημένο ποσοστό καταγμάτων. Το ποσοστό ανέρχεται σε 20% περισσότερο από άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργείο.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα κατάγματα, στα χειρουργημένα άτομα ήταν συχνότερα στα άνω άκρα και σε δεύτερη μοίρα τα κατάγματα στη λεκάνη και στους μηρούς. Αντίθετα τα άτομα που δεν έκαναν εγχείρηση παρουσίαζαν κατάγματα χαμηλά στα κάτω άκρα, τα οποία είχαν σαν αιτία το αυξημένο βάρος.

Τα κατάγματα στη λεκάνη μοιάζουν περισσότερο με κατάγματα που οφείλονται σε οστεοπόρωση, τα κατάγματα όμως στα άνω άκρα πρέπει να έχουν άλλη εξήγηση.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να ενοχοποιήσουν την οστεοπόρωση αποκλειστικά λόγω έλλειψης στοιχείων. Ένας επιπλέον λόγος των καταγμάτων στους χειρουργημένους, μπορεί να είναι και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μετά την σημαντική απώλεια βάρους.

Η αύξηση των καταγμάτων μετά την βαριατρική επέμβαση αποτελεί πλέον μια παρενέργεια, για την οποία θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή. Είναι βέβαιο ότι η έρευνα θα συνεχιστεί για να βρεθούν οι αιτίες και να αντιμετωπιστεί. Σε κάθε περίπτωση το όφελος της βαριατρικής σε άτομα που την χρειάζονται είναι μεγαλύτερο από το κόστος.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.rigopoulosdimitrios.gr, www.smarthealth.gr

Διαβάστε επίσης:

4 ασκήσεις για να βελτιώσετε την όρασή σας & να ξεκουράσετε τα μάτια σας!

Μελανιάζουν τα άκρα σας; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε