ΥΓΕΙΑ

Θεραπευτική Συμμαχία: Μόνο ο συντονισμός γιατρού και ασθενούς φέρνει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία

Τριάντα πέντε διακεκριμένοι ομιλητές, Ιατροί, Ακαδημαϊκοί, Επικεφαλής Συλλόγων Ασθενών, εκπρόσωποι της Πολιτείας, και άλλοι επαγγελματίες Υγείας συμμετείχαν σε μια διαδραστική συζήτηση και παρουσίασαν καλές πρακτικές για την ενδυνάμωση της σχέσης ιατρού-ασθενή στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ημερίδας «Θεραπευτική Συμμαχία», η οποία διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, σε συνεργασία με το Health Daily και τη Get2Work, στις 14 Οκτωβρίου. 

Θεραπευτική Συμμαχία: Μόνο ο συντονισμός γιατρού και ασθενούς φέρνει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία

Όπως ανέφερε ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Γρηγόρης Κουράκλης, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, η Θεραπευτική Συμμαχία είναι μια σημαντική και πρωτοπόρα εκπαιδευτική δράση, η οποία φέτος έχει ως επίκεντρο τη σχέση των επαγγελματιών υγείας με τους ασθενείς στη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων.

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χρήστος Λιονής ανέδειξε την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην πρόσβαση, τον συντονισμό του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ασθενείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, την ώρα που οι επαγγελματίες εμφανίζουν επαγγελματική εξουθένωση, ενώ εμφανής είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων στην αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Λευτέρης Θηραίος ανέφερε ότι οι ανάγκες της χώρας είναι μεγάλες αναφορικά με την κάλυψη ασθενών με χρόνια νοσήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα αφορά χρονίως πάσχοντες, όπως και το 60% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της πολυνοσηρότητας, με τους ασθενείς ηλικίας >65 ετών να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 5 διαφορετικά φάρμακα. Αναφερόμενος στο θέμα της συμμαχίας γιατρών και ασθενών ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ενδυναμωθεί καθώς το 30% έως 60% των ασθενών δεν συμμορφώνονται με τις ιατρικές οδηγίες. Στο σημερινό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αλλαγή φιλοσοφίας προς την κατεύθυνση της διαχείρισης αναγκών και όχι συμπτωμάτων, το δικαίωμα επιλογής των ασθενών στις θεραπευτικές αποφάσεις και την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, η Θεραπευτική Συμμαχία, δεν αποτελεί απλά ένα ηθικό πρόταγμα για την άσκηση της ιατρικής και την παροχή φροντίδας, αλλά καθίσταται επιτακτική κλινική αναγκαιότητα και επιτάσσει τον επανακαθορισμό του ιατρικού ρόλου και της σχέσης Ιατρού-Ασθενή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται

Στη δεινή οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της στο σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε ως χώρα στα νέα δεδομένα: Από το 2009 έως το 2013, η συνολική δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 32% (7,4 δισ. ευρώ), ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση της δημόσιας δαπάνης Υγείας το ίδιο διάστημα κατά 37,7% ή 6,1 δισ. ευρώ. Για τη «συμμαχία» γιατρών και ασθενών, σημείωσε ότι η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει σε πιο ορθολογική διαχείριση πόρων. Υπό δημοσίευση έρευνα δείχνει ότι το 40% των συλλόγων ασθενών δεν μετέχουν στη λήψη αποφάσεων και το 70% δεν μετέχουν στη διοίκηση των νοσοκομείων.

Ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση μίας σειράς από συνεδρίες για χρόνιες παθήσεις, με τη συμμετοχή σε κοινό τραπέζι διαλόγου γιατρών και ασθενών και με τη συμμετοχή του κοινού μέσω ερωτήσεων και σύντομων τοποθετήσεων. Οι συνεδρίες αυτές ανέδειξαν την μεγάλη ανάγκη των ασθενών για ενημέρωση, σύσφιξη των σχέσεων με τους θεράποντες γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και παροχή υπηρεσιών υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Αικατερίνη Κουτσογιάννη ανέφερε πως οι ασθενείς έχουν ανάγκη να ακούσουν από τον γιατρό ό,τι αφορά την πάθησή τους, με απλά και κατανοητά λόγια. Επικαλούμενη το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), είπε ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται από τους ασθενείς, χωρίς τους ασθενείς. Στη χώρα μας, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών και χρόνου για εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η Νόνη Παπαστεφάνου, Doctor Patient Relationship Manager της φαρμακευτικής εταιρείας Leo, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι – σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης – οι γιατροί διακόπτουν τον ασθενή τους 18 έως 24 δευτερόλεπτα από την ώρα που ξεκινούν να του περιγράφουν το πρόβλημά τους.

Στο στίγμα των ασθενών με ψωρίαση ανέδειξε ο δερματολόγος του νοσοκομείου "Αττικόν" Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος. Ανέφερε ότι το 77% των ασθενών θεωρούν ότι η ψωρίαση είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα και το 60% πως επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην καθημερινότητά τους.

Την δύσκολη καθημερινότητα ενός ασθενή με ψωρίαση περιέγραψε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Πασχόντων από Ψωρίαση "Καλυψώ" Μάρω Κανελλάκη, ενώ στο στίγμα της σχιζοφρένειας αναφέρθηκε ο Σπύρος Ζορμπάς, γενικός γραμματέας του ΚΙΝΑΨΥ και μέλος του Δ.Σ. του European Federation of Families of People with Mental Illness.

Στη γήρανση του πληθυσμού και τις μεγάλες ανάγκες των διαβητικών για ανθρώπινη προσέγγιση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πάθησής τους, αναφέρθηκαν ο καθηγητής Χειρουργικής Ιωάννης Καραϊτιανός και ο διευθυντής διαβητολόγος του Κρατικού της Νίκαιας Σταύρος Μπούσμπουλας.

Οι ομιλητές της ημερίδας έκαναν λόγο για τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν στην ενδυνάμωση των ασθενών, αλλά και στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση της κλινικής εικόνας των ασθενών (τηλεϊατρική-τηλεφροντίδα).

Ο βιοπαθολόγος Ευάγγελος Βογιατζάκης και ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βοντετσιάνος περιέγραψαν τις υπηρεσίες συνεχιζόμενης και συντονισμένης φροντίδας (Integrated Care) στην αντιμετώπιση ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Αντώνης Πολίτης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ίδιου του συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής για την Υγεία. Υποστηρίχθηκε επίσης από τους αρμόδιους για τις συγκεκριμένες παθήσεις Συλλόγους Ασθενών, την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης και το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ».