ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος των επιδορπίων στη διατροφή ελέγχου του σακχάρου

Ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως και το αίτημα για εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής αποτελεί προτεραιότητα για την ιατρική κοινότητα.

Ο ρόλος των επιδορπίων στη διατροφή ελέγχου του σακχάρου

Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι η διατροφή τους, καθώς υποχρεώνονται να ακολουθούν ένα διαιτολογικό πρόγραμμα με πολλούς περιορισμούς.

Μια κατηγορία τροφίμων «απαγορευμένη» είναι τα γλυκά. Η λήψη ζάχαρης, υδατανθράκων και λιπαρών αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα προκαλώντας υπεργλυκαιμία, η οποία προκαλεί αυξημένες απαιτήσεις σε ινσουλίνη. Στη συνέχεια ακολουθείται από απότομη μείωση του σακχάρου (υπογλυκαιμία). Το πρόβλημα ουσιαστικά βρίσκεται στις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, καθώς δεν βοηθούν στην επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου.

Τα νέα της επιστήμης και της διατροφής έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα: Η δημιουργία επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη δίνουν στο επιδόρπιο μια θέση στη διατροφή των ατόμων που προσέχουν το σάκχαρο και την υγεία τους γενικότερα.

Τι μετράει ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ); Κατατάσσει τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και δείχνει το ρυθμό αύξησης του σακχάρου μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Ποιο το όφελος από τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ; Απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, αποφεύγοντας τις απότομες μεταγευματικές αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Πώς επιλέγουμε επιδόρπια; Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αξιολογούμε είναι: ο χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης, η απουσία ζάχαρης, οι περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά.

Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ έχει δημιουργήσει την ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων Sweet & Balance που πληρούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Οι γευστικές προτάσεις είναι πολλές: Σοκολάτα, Mousse σοκολάτας, Μίγμα για κέικ, Κρέμα καραμελέ και πολλά άλλα.

PACKSHOT FINAL FYLLARAKIA ΝΕΟ me sfraggida

Γιατί είναι χρήσιμα τα επιδόρπια; Τα επιδόρπια εξ ορισμού αποτελούν κίνητρα επιδοκιμασίας σε προγράμματα διατροφής. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αποφυγή ατασθαλιών που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως έδειξε και σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» και αφορούσε ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που στο διαιτολόγιό τους υπήρχαν επιδόρπια Sweet & Balance έως και 4 φορές την εβδομάδα έδειξαν καλύτερη και πιο εύκολη συμμόρφωση, με τελικό αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους (έως και 3 κιλά), ενώ πέτυχαν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και μείωσαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την αρτηριακή τους πίεση.

Τώρα πια κανείς δεν αποκλείεται από την απόλαυση ενός γλυκού, αφού υπάρχουν τα Sweet & Balance. Μία ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, με πολλές επιλογές... γι αυτούς που ζουν χωρίς ζάχαρη αλλά δεν ζουν χωρίς γλυκό!

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ Sweet & Balance αλλά και λαχταριστές συνταγές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπείτε στο www.sweetand balance.gr.