ΥΓΕΙΑ

Μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων: Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα χωρίς συμπτώματα

Χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πέσει εν αγνοία τους «θύματα» μιας λοίμωξης η οποία αναγνωρίζεται πλέον από τους επιστήμονες ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη.

Μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων: Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα χωρίς συμπτώματα

Νέα ερευνητικά δεδομένα που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ότι η λοίμωξη από το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων (mycoplasma genitalium - MG), το οποίο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '80, είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής, επομένως κατατάσσεται πλέον στην ευρεία κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου το 1% του πληθυσμού της Βρετανίας στην ηλικιακή ομάδα 16-44 έχει μολυνθεί από το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων, με τους περισσότερους εξ αυτών που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν, καθώς η λοίμωξη σπανίως συνοδεύεται από εμφανή συμπτώματα.

Η συχνή αλλαγή ερωτικού συντρόφου (περισσότεροι από 4 ανά έτος), η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες διάγνωσης και περίθαλψης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη από το μυκόπλασμα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λοίμωξης από το μυκόπλασμα παραμένουν άγνωστες, ωστόσο τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην ουρήθρα και/ή τον τράχηλο της μήτρας, πυελική φλεγμονώδη νόσο ή και υπογονιμότητα και έκτοπη κύηση στη γυναίκα. Πιθανές ενδείξεις είναι η έκκριση υγρών από τα γεννητικά όργανα, ο πόνος στους όρχεις και η αιμορραγία μετά το σεξ.

«Ωστόσο, πάνω από το 90% των ανδρών και πάνω από το 50% με διαπιστωμένη λοίμωξη από το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων δεν εκδηλώνουν συμπτώματα», επισημαίνει ο Νάιτζελ Φιλντ, σύμβουλος κλινικός επιδημιολόγος του οργανισμού Public Health England (εκτελεστικό όργανο του Βρετανικού υπουργείου Υγείας), ο οποίος συμμετείχε στη σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στη Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (International Journal of Epidemiology), σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από την τρίτη Βρετανική Δημοσκόπηση Σεξουαλικών Τάσεων και Συνηθειών (National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles).

«Όπως ισχύει για όλες τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις», συμπληρώνει ο Φιλντ, «μέτρα πρόληψης αποτελούν η συστηματική χρήση προφυλακτικού και ο περιορισμός των επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών».

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Υπολογίστε τους έμμεσους ερωτικούς σας συντρόφους
Πιθανότητες λοίμωξης από ΣΜΝ σε μονογαμική vs. ελεύθερη σχέση
Υπερ-γονόρροια: Το ΣΜΝ που αντιστέκεται στη θεραπεία
Σπάνια μορφή σύφιλης προκαλεί τύφλωση