ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Γιατί πρέπει να πίνουν χαμομήλι όσοι έχουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους

Γιατί πρέπει να πίνουν χαμομήλι όσοι έχουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους

Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές, τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητές του.

Όπως ανακάλυψαν όμως πρόσφατα οι επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν ανεβασμένο σάκχαρο. Και αυτό γιατί το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών χαμομηλιού καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε διάστημα δύο μηνών.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 64 ατόμων με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη έπινε αφέψημα χαμομηλιού και η άλλη νερό τρεις φορές την ημέρα (μετά από κάθε γεύμα) για δύο μήνες.

Οι αναλύσεις των αιματολογικών δειγμάτων έδειξαν ότι, σε διάστημα 8 εβδομάδων, η ομάδα του χαμομηλιού παρουσίαζε μειωμένα επίπεδα σακχάρου και βελτιωμένο αντιοξειδωτικό προφίλ σε σύγκριση με την ομάδα του νερού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα οφείλονται στην κερσετίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει το χαμομήλι, η οποία επιδρά θετικά στα ένζυμα που ελέγχουν την εκδήλωση του διαβήτη.

Φαίνεται όμως πως και το μαύρο τσάι μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη: Μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων αναφέρει, ότι το μαύρο τσάι εμποδίζει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, οι μεγάλες ποσότητες της οποίας μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές, που παρασκεύασαν το τσάι σε εργαστηριακές συνθήκες, υποστηρίζουν ακόμη ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Το χαμομήλι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδή: Ελληνική Μελέτη

Ποιο ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες

BEST OF NETWORK