ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου

Οι συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ήδη παρούσες και ιδιαίτερα έντονες στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις κουνουπιών ακόμη και τους χειμερινούς μήνες στην Αττική, αλλά και η γεωγραφική επέκταση μιας σειράς ασθενειών, όπως της ελονοσίας, του δάγκειου και του κίτρινου πυρετού, που εμφανίζονται σε περιοχές του πλανήτη που δεν υπήρχαν, σχετίζεται με την άνοδο της θερμοκρασίας και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Το 1999, για παράδειγμα, καταγράφηκε στη Νέα Υόρκη επιδημία εγκεφαλίτιδας.

Όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις θεμελιώδεις απαιτήσεις για την Υγεία: καθαρός αέρας, ασφαλές πόσιμο νερό, επαρκής τροφή και ασφαλές καταφύγιο. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως από τη δεκαετία του ’70 η διαδικασία της κλιματικής αλλαγής προσθέτει κάθε έτος περισσότερους από 140.000 θανάτους, στον συνολικό αριθμό των απωλειών της ανθρωπότητας. Πολλές από τις βασικότερες αιτίες θανάτου στον πλανήτη, όπως οι ασθένειες που προκαλούν διάρροια, ο υποσιτισμός, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός σχετίζονται άμεσα με το κλίμα. Αναμένεται μάλιστα οι συνθήκες εκδήλωσής τους να χειροτερεύσουν λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται και με τη διάδοση του άσθματος, με τρόπους μάλιστα που δείχνουν την πολυπλοκότητα και αλληλεξάρτηση του οικοσυστήματος. Είναι γνωστό το πλήθος των χημικών ουσιών που έχουν μπει στη ζωή μας, με πολλές απ’ αυτές να έχουν τοξικές επιδράσεις. Τέτοιες είναι τα τοξικά ζιζανιοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα, καθώς και τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Οι πλημμύρες που παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, διασπείρουν αυτά τα χημικά σε ευρύτερες περιοχές. Οι δρόμοι ποτίζονται τοξικά και όταν στεγνώνουν μένει μια χημικά διαποτισμένη σκόνη. Η εισπνοή της μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ακόμα χειρότερα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα τοξικά πηγαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα και μπορεί να περάσουν στην τροφική αλυσίδα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα σε ασθενείς που κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων, για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, του διαβήτη, ψυχικών διαταραχών. Η έντονη εφίδρωση διαταράσσει το ισοζύγιο του νερού στον οργανισμό και απαιτεί μικρότερη δοσολογία. Δεν υπάρχει όμως ενημέρωση των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία υποσκάπτουν τη δημόσια υγεία μακροπρόθεσμα.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σε περίπου μια εβδομάδα.

Συμβολή στην κατανόηση του θέματος αποτελεί η ημερίδα που διοργανώνουν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Υγεία» και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις στην Υγεία, τη Μετανάστευση, τη Φτώχεια και την Οικολογική Δικαιοσύνη εν όψει του COP21 2015 στο Παρίσι». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 5-9 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Αλκης Αργυριάδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Διαβάστε επίσης:

Πλήγμα για τη λίμπιντο και τη γονιμότητα η κλιματική αλλαγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ