ΥΓΕΙΑ

Ερυσίπελας: Τα συμπτώματα της απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του δέρματος

Το ερυσίπελας είναι μια λοίμωξη του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό και ονομάζονται υποδόριοι, που παρατηρείται στο πρόσωπο και προκαλείται από βακτήρια που ονομάζονται στρεπτόκοκκοι.

Ερυσίπελας: Τα συμπτώματα της απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του δέρματος

Επάνω στο δέρμα ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες πολλοί μικροοργανισμοί ανάμεσα στους οποίους είναι και οι στρεπτόκοκκοι. Όταν στο δέρμα παρουσιάζονται μικρές ρωγμές και βλάβες, οι μικροοργανισμοί βρίσκουν την ευκαιρία να εισβάλουν στο δέρμα και να προκαλέσουν τη λοίμωξη.

Συμπτώματα

-Έντονη φλεγμονή του δέρματος και των υποδόριων ιστών

-Υψηλός πυρετός, ο οποίος είναι κατά κανόνα πολύ υψηλός και συνοδεύεται από ρίγη και εφιδρώσεις.

-Έντονα κόκκινο εξάνθημα κατά κανόνα στο πρόσωπο και τα μάγουλα και σπανιότερα σε άλλες περιοχές. Μπορεί μάλιστα να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και να συνοδεύεται από σημαντικό πρήξιμο του προσώπου.

Διάγνωση

Συνήθως η κλινική εικόνα της λοίμωξης είναι χαρακτηριστική και αρκεί στο γιατρό ώστε να διαγνώσει την πάθηση. Σε περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία, μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος.

Αντιμετώπιση

Σε μερικές περιπτώσεις η λοίμωξη είναι βαθιά και δυνητικά θανατηφόρα. Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις συμβαίνουν σε 18-30% και μπορεί να προκαλέσουν πάχυνση δέρματος και απόφραξη λεμφαγγείων.

Επειδή η λοίμωξη μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία, πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα με αντιβιοτικά. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται ψυχρά επιθέματα στην περιοχή του εξανθήματος και αναλγητικά-αντιπυρετικά για να ανακουφίσουν τον πόνο και τον πυρετό.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις δερματικές παθήσεις που συνδέονται με πιο σοβαρές ασθένειες

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και πώς θα τον αντιμετωπίσετε