ΥΓΕΙΑ

Βίντεο: Δείτε πώς είναι τα ακάρεα κάτω από το μικροσκόπιο

Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω μπορεί να εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στο σπίτι σας και συγκεκριμένα επάνω στο ίδιο σας το κρεβάτι!

Βίντεο: Δείτε πώς είναι τα ακάρεα κάτω από το μικροσκόπιο

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργαστήριο Ακαρολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο δείχνει εκατομμύρια ακάρεα σκόνης να κινούνται ασταμάτητα κάτω από το μικροσκόπιο ανάμεσα στα κίτρινα περιττώματά τους.

{youtube}q3X-Tn2ihOE{/youtube}

Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα, αόρατα με γυμνό μάτι, αφού δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 0,25 χιλιοστά. Τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον ζεστό, χωρίς φως και με αυξημένα επίπεδα υγρασίας.

Το στρώμα του κρεβατιού, τα σεντόνια, τα μαξιλάρια, το πάπλωμα και οι κουβέρτες είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα ακάρεα, καθώς εκεί υπάρχει για αυτά αρκετή «τροφή» (το ανθρώπινο σώμα απορρίπτει περίπου 15 γραμμάρια νεκρών δερματικών κυττάρων την εβδομάδα, πολλά από τα οποία συσσωρεύονται με τον καιρό στο κρεβάτι) αλλά και ζέστη, σκοτάδι και αυξημένη υγρασία.

Τα ίδια τα ακάρεα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία ούτε μεταδίδουν ασθένειες, όμως τα περιττώματά τους ευθύνονται για δεκάδες κρούσματα αλλεργιών. Κάθε άκαρι παράγει περίπου 20 τέτοια υποπροϊόντα την ημέρα.

Ένα λάθος που κάνουμε συχνά και τελικά βοηθά στην αναπαραγωγή των ακάρεων είναι ότι αφήνουμε κλειστά τα πατζούρια και στρώνουμε το κρεβάτι όταν φεύγουμε το πρωί από το σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, η υγρασία «παγιδεύεται» στο κρεβάτι και, όσο εμείς λείπουμε, τα ακάρεα κάνουν... πάρτι!

Εκτιμάται ότι ένα κρεβάτι φιλοξενεί έως και 10 εκατομμύρια ακάρεα, ενώ σε διάστημα δύο ετών το 10% του βάρους του μαξιλαριού οφείλεται στα ακάρεα και τα περιττώματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Στρώσιμο κρεβατιού & ακάρεα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Κάθε πότε να αλλάζετε μαξιλάρι για να αποφύγετε βακτήρια, μούχλα και μύκητες
Καθαρισμός στρώματος: Πώς θα απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά ακάρεα