ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Γιατί το μεταδίδουν πιο εύκολα οι άνδρες, γιατί επιδεινώνεται ταχύτερα η υγεία των γυναικών

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τα 2,5 εκατ. οροθετικών ανθρώπων που υπάρχουν στην επικράτειά του, 30% έως 50% δεν το γνωρίζουν.

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Γιατί το μεταδίδουν πιο εύκολα οι άνδρες, γιατί επιδεινώνεται ταχύτερα η υγεία των γυναικών

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό οι φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS να αρχίζουν να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή το συντομότερο δυνατόν μετά τη διάγνωση.

Επιπλέον, όσοι κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό πρέπει επίσης να αρχίζουν αμέσως τη λήψη φαρμάκων που θα τους προστατεύσουν από αυτόν.

Οι άνδρες μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, οι άνδρες μεταδίδουν τον ιό του Aids ευκολότερα απ' όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Για χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι μόνο σε περίπτωση ενδοκολπικού τραυματισμού –όπως π.χ. μέσω πληγής του έρπητα των γεννητικών οργάνων– ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τον άνδρα στη γυναίκα.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, ο ιός μπορεί τελικά να εισβάλει στα τοιχώματα του κόλπου χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και να μολύνει έτσι τα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Πραγματοποιώντας εργαστηριακές δοκιμές σε ιστό που προέρχονταν από υστερεκτομές και από μακάκους πιθήκους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον ιό του AIDS να περνά στο εξωτερικό στρώμα της κολπικής οδού.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ωρών, τα ιικά σωματίδια είχαν ήδη φτάσει σε βάθος 50 μικρομέτρων –που αντιστοιχεί στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας– με αποτέλεσμα να πλήττουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα.

«Μέχρι σήμερα, η επιστήμη δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες γύρω από την μετάδοση του HIV και πώς αυτή λειτουργεί», υπογραμμίζει ο καθηγητής Τόμας Χόουπ. «Οι μηχανισμοί παρέμεναν ακόμη αρκετά σκοτεινοί».

Ταχύτερα η ανάπτυξη του ιού στις γυναίκες

Από την άλλη, η κατάσταση των γυναικών που μολύνονται από τον επικίνδυνο ιό επιδεινώνεται πολύ πιο γρήγορα από εκείνη των ανδρών.

Υπαίτιες είναι οι γυναικείες ορμόνες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ρέιγκον του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η απάντηση σχετίζεται με έναν βασικό παράγοντα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της επίθεσης, αλλά και στις γυναικείες ορμόνες οι οποίες αλληλεπιδρούν με τον ιό.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature, στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς φαρμάκων που θα επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Aids: Από πού κινδυνεύετε περισσότερο να μολυνθείτε (πίνακας)

HIV & AIDS: Ποια είναι η διαφορά που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε