ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα τρία στάδια της νόσου & τα συμπτώματα (video)

To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome‎) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus, HIV).

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα τρία στάδια της νόσου & τα συμπτώματα (video)

Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, καθιστώντας τα άτομα με AIDS πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα.

Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Τα στάδια της νόσου HIV/AIDS

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων καθιέρωσε το 1993 το σύστημα σταδιοποίησης της νόσου HIV / AIDS από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι την στιγμή της εκδήλωσης του πλήρους Συνδρόμου της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας σύμφωνα με τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων CD4+ και τις επιμέρους παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον ιό HIV.

Μετά το 1993 στα περιστατικά που καταγράφονται με AIDS συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς με λιγότερα από 200 CD4+ λεμφοκύτταρα ή με ποσοστό μικρότερο του 14% του συνόλου των λεμφοκυττάρων ανεξάρτητα από τις εκδηλούμενες ευκαιριακές λοιμώξεις.

Η πορεία της HIV λοίμωξης έχει 3 στάδια:

Το 1ο στάδιο είναι η οξεία φάση και εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση με γριππώδη συνδρομή που διαρκεί για λίγες εβδομάδες. Άτομα με συμπτώματα γρίπης που υποψιάζονται πρόσφατη έκθεση στον ιό θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης HIV.

Το 2ο στάδιο είναι η χρόνια φάση, διαρκεί κατά μέσο όρο 10 χρόνια, ο ασθενής δεν έχει σχεδόν καθόλου συμπτώματα αλλά εξακολουθεί χωρίς θεραπεία να είναι μεταδοτικός.

Το 3ο και τελευταίο στάδιο της νόσου είναι το σύνδρομο του AIDS, διαρκεί περίπου 3 χρόνια, προκαλεί λοιμώξεις και όγκους σε ποικίλα όργανα από ασυνήθη παθογόνα μικρόβια και καταλήγει στο θάνατο.






Διαβάστε επίσης:

AIDS: Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν (Γράφημα)

Ένα σούπερ-αντίσωμα και ένα φθηνό χάπι τα νέα «όπλα» κατά του ιού HIV