ΥΓΕΙΑ

Βαδίζοντας στο Μέλλον με την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Επιστημονικό συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής

Νέοι ορίζοντες στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) ανοίγονται για τους ασθενείς με την σπάνια αυτή πάθηση.

Βαδίζοντας στο Μέλλον με την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Επιστημονικό συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, οι ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση μπορούν πλέον να ατενίζουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον και να ζήσουν μία φυσιολογικότερη ζωή, με λιγότερες παρεμβάσεις ή περιορισμούς εξαιτίας της νόσου.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα στην καρδιά και τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα της ΠΑΥ δεν είναι ειδικά, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, και μπορεί να θυμίζουν ή να αποδοθούν εσφαλμένα σε άλλες παθήσεις ή παθολογικές καταστάσεις. Αυτή είναι και η κύρια αιτία που η διάγνωση της ΠΑΥ μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 2 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Επίσης παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, η ΠΑΥ εξακολουθεί να είναι μια νόσος με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα.

Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των ιατρών με Κέντρα που εξειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με ΠΑΥ.

H τελευταία και πιο καινοτόμος θεραπεία για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι η μακιτεντάνη ένας νέος διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης που ενδείκνυται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, για τη μακροχρόνια θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης σε ενήλικες ασθενείς σε λειτουργικό στάδιο II έως III. Η αποτελεσματικότητα της μακιτεντάνης αποτελεί σημαντική κλινική πρόοδο στη θεραπεία της ΠΑΥ, αφού μπορεί αποδεδειγμένα να ασκήσει θετική επίδραση στο σχετιζόμενο με την ΠΑΥ σύνθετο καταληκτικό σημείο της νοσηρότητας/θνητότητας και στις νοσηλείες, βελτιώνοντας τις μακροχρόνιες κλινικές εκβάσεις της νόσου.

Η μακιτεντάνη μείωσε τον κίνδυνο συμβάματος νοσηρότητας και θνητότητας κατά 45%, στην μελέτη Seraphin, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και διάρκεια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σε ασθενείς με ΠΑΥ που περιέλαβε ένα σαφώς καθορισμένο πρωταρχικό καταληκτικό σημείο νοσηρότητας/θνητότητας.

Μάλιστα, η μακιτεντάνη βραβεύθηκε ως το «Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση» στα τελευταία Prix Galien Greece 2015.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση πρόκειται να παρουσιαστούν στο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Βελτιώνοντας τις μακροχρόνιες κλινικές εκβάσεις στην Πνευμονική Αρτηριακής Υπέρτασης: βαδίζοντας στο μέλλον» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και απευθύνεται αποκλειστικά σε Επιστήμονες Υγείας.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και διοργανώνεται από τη φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion.

Βασικός ομιλητής του Επιστημονικού Συμποσίου είναι ο διακεκριμένος Kαθηγητής Καρδιολογίας και Επικεφαλής του Κέντρου Πνευμονικής Υπέρτασης στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, κ. Nazzareno Galiè. Ο Καθηγητής Galiè έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Πνευμονική Κυκλοφορία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και συμμετέχει στη Προεδρία της Κοινής Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις κατευθυντήριες οδηγίες για την Πνευμονική Υπέρταση.

Την Επιστημονική Εκδήλωση θα προεδρεύσουν ο Παθολόγος – Εντατικολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β' Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Στέλιος Ορφανός και ο Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τομέα, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κ. Γιώργος Αθανασόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του Eπιστημονικού Συμποσίου, η κυρία Αναστασία Άνθη, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ, Β΄ Παν/κή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Διακλινικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ο κ. Παναγιώτης Καρυοφύλλης, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και ο κ. Ηρακλής Τσαγκάρης, Πνευμονολόγος - Εντατικολόγος Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, B’ Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας, και Διακλινικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», θα παρουσιάσουν την κλινική εμπειρία διαχείρισης ασθενών με ΠΑΥ με την νέα καινοτόμο θεραπεία.

Η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά σε επιστήμονες υγείας και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η παρακολούθηση της Επιστημονικής Εκδήλωσης είναι δωρεάν.

Σχετικά με την Actelion:

Η Actelion, είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρία βιοτεχνολογίας με διεθνή παρουσία που δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων φαρμάκων που καλύπτουν σημαντικές ιατρικές ανάγκες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Χαρακτηρίζεται ως μία φαρμακευτική εταιρεία «νέας» γενιάς καθώς συνδυάζει την καινοτομία, την ταχύτητα και την ευελιξία με την πειθαρχεία και την άριστη δομή λειτουργιών διεθνώς.

H Actelion, έχει ένα δυνατό ιστορικό σημαντικών επιδόσεων σε ό,τι αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη, με έξι εγκεκριμένα φάρμακα παγκοσμίως, - ενώ ένα ακόμα νέο είναι σε τελικό στάδιο έγκρισης- για σπάνιες παθήσεις όπως η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, τα Δακτυλικά Έλκη που σχετίζονται με Σκληρόδερμα, η νόσος Gaucher τύπου 1, η νόσος Niemann-Pick τύπου C και η σπογγοειδής μυκητίαση σε Τ-λέμφωμα. Την ίδια στιγμή, εννέα καινοτόμα μόρια βρίσκονται στο στάδιο κλινικής ανάπτυξης.

Η Actelion, έχει περισσότερες από 30 θυγατρικές σε χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ελβετία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, για περισσότερα από 12 χρόνια τώρα, η Actelion αναπτύσσει δυναμικά την παρουσία της, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο σε πρωτοβουλίες που αφορούν την ενημέρωση των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, αλλά και της κοινότητας για τις σπάνιες παθήσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει δρόμους καινοτομίας μεταξύ της Ελλάδας και εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμη:

Πνευμονική υπέρταση: Μάθετε τα συμπτώματα της ύπουλης νόσου

Πνευμονική Υπέρταση: Ανάγκη για εξειδικευμένους γιατρούς, ειδικά Κέντρα & απλοποίηση διαδικασιών

Actelion: Ακόμη και ένας ασθενής αποτελεί έμπνευση για εμάς