ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το σύστημα Gleason που μετράει τον καρκίνο του προστάτη

Η επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από την εντόπισή του (σε ένα σημείο ή πολλά), την έκτασή του και την βαθμολογία κατά Gleason.

Τι είναι το σύστημα Gleason που μετράει τον καρκίνο του προστάτη

Το γνωστό και ως Gleason score είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη.

Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος, τόσο πιο ασχημάτιστα (αδιαφοροποίητα) είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερο το score.

Τιμές στο Gleason score μέχρι 4 υποδηλώνουν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που στις μεγάλες ηλικίες (πάνω από 70 έτη) συνήθως χρειάζεται μόνο παρακολούθηση καθώς ο καρκίνος του προστάτη σε αυτή την μορφή και ηλικία εξελίσσεται πολύ αργά.

Τιμές στο Gleason score 5 έως 7 σημαίνουν καρκίνο ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) ή ακτινοβολία, ενώ Gleason score από 8 έως 10 υποδηλώνει έναν ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο, ο οποίος –εάν δεν είναι ήδη μεταστατικός- πιθανότατα θα εξελιχθεί σε 6 έως 24 μήνες, ανεξάρτητα από τη θεραπεία.

Βαθμός και θεραπεία

Το θεραπευτικό σχήμα που συνιστάται σε κάθε ασθενή, εξαρτάται από το Gleasonscore. Εάν το Gleason score είναι μέχρι 4-5 και ο ασθενής 50άρης ή 60άρης, συνιστάται ριζική προστατεκτομή λόγω του μεγάλου προσδόκιμου επιβίωσης.

Εάν το Gleason score είναι μέχρι και 7, τότε η ριζική προστατεκτομή και η ακτινοβολία είναι οι επιλογές.

Εάν το Gleason score υπερβαίνει το 7 ή ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή ακτινοβολία και υποτροπίασε, συνιστάται ορμονοθεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του προστάτη: Ποιο λαχανικό περιέχει την ουσία που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Επιθετικός καρκίνος του προστάτη: Οι τρεις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να προστατευθείς