Η βιταμίνη που προστατεύει από το εγκεφαλικό και πού θα τη βρείτε
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα ξαφνικό γεγονός που προκύπτει από βλάβη στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
![Η βιταμίνη που προστατεύει από το εγκεφαλικό και πού θα τη βρείτε](https://cdn.onmmd.gr/img/1200/675/85/2016/01/21/f12d89b930915844ce054b1cf1bc2e0e_XL.jpg?t=NpGEz-EtbHVfT4ibTcftog)
Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που πλήττει και την έκταση της βλάβης που προκαλεί.
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, προκειμένου κάποιος να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό.
Μέρος αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή και ειδικότερα η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να προστατεύσει από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
![bigstock Foods That Contain Vitamin B 97249541](https://cdn.onmmd.gr/img/900/max/90/2016/01/21/bigstock-Foods-That-Contain-Vitamin-B-97249541.jpg?t=SePtgcogHN1sZLrJtbxvuA)
Επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν 14 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 55.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.
Από αυτούς, οι 2.471 ασθενείς είχαν υποστεί εγκεφαλικό, όμως η βιταμίνη Β βοήθησε τον οργανισμό τους να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός μορίου που εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βιταμίνη Β μειώνει την ομοκυστεΐνη, άρα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η βιταμίνη Β αποτελείται από μια ομάδα οκτώ βιταμινών και υπάρχει στα δημητριακά, τον τόνο, τις μπανάνες, το συκώτι κ.α.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β3 βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να αναρρώσουν καλύτερα και ταχύτερα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ικανότητα της βιταμίνης Β να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως ο βαθμός στον οποίο απορροφάται από τον οργανισμό, τα επίπεδα του φολικού οξέος και της Β12 που υπάρχουν στο αίμα και η ύπαρξη υπέρτασης ή νεφρικών προβλημάτων.
Διαβάστε επίσης:
Βιταμίνη Ε: Η τεράστια σημασία της και σε ποιες τροφές θα την βρείτε