ΥΓΕΙΑ

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα σε 7 βήματα

Ξεκινήστε με μερικές απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, προχωρώντας σταδιακά σε πιο δραστικές λύσεις, ώστε να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα και τον πόνο της δυσκοιλιότητας.

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα σε 7 βήματα

Παρακάτω θα δείτε 7 στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόσετε και με ποια σειρά πρέπει να τις εφαρμόσετε.

bigstock Dog On Toilet Seat 98006816

1. Αξιολογήστε τη φαρμακευτική σας αγωγή

Φάρμακα για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας, για την υπέρταση, για τον χρόνιο πόνο κ.α. μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της γαστρεντερικής λειτουργίας. Πρόβλημα δυσκοιλιότητας εμφανίζουν συχνά άτομα που λαμβάνουν αντιχολινεργικά, φάρμακα που χορηγούνται παραδοσιακά για παθήσεις του πεπτικού. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει πώς να συνδυάσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή ώστε να μην οδηγήσει σε πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

2. Ενυδατώστε επαρκώς τον οργανισμό σας

Η αφυδάτωση είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες της δυσκοιλιότητας. Τα επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης εξασφαλίζουν ότι ο οργανισμός δεν κατακρατά υγρά. Αντίθετα, η αφυδάτωση συνοδεύεται από αυξημένη απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο και επακόλουθη ξήρανση των κοπράνων. Ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας –εάν τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι επαρκή, τα ούρα θα είναι σχεδόν διάφανα– και φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και να καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

3. Μην ξεχνάτε τη γυμναστική

Η σωματική άσκηση διευκολύνει τη γαστρεντερική λειτουργία. Το τρέξιμο, για παράδειγμα, ενεργοποιεί το γαστρεντερικό μέσω των κραδασμών.

4. Προμηθευτείτε φιλικές προς το έντερο τροφές

Πρέπει να καταναλώνετε 25 έως 50 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Βάλτε επίσης στη ζωή σας το γιαούρτι με προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

5. Σχεδιάστε σωστά την... επίσκεψη στην τουαλέτα

Αξιοποιήστε τη δύναμη της βαρύτητας για να διευκολύνετε τις κενώσεις. Στηρίξτε τα πόδια σε ένα σκαμνάκι ώστε να βρίσκονται πιο ψηλά και να κάνετε βαθύ κάθισμα όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Με τον τρόπο αυτό, ευθυγραμμίζεται το ορθό με τον πρωκτό και διευκολύνεται η κινητικότητα του εντέρου.

6. Δοκιμάστε ένα ήπιο καθαρτικό

Εάν οι παραπάνω φυσικές στρατηγικές δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη χορήγηση καθαρτικού.

7. Ζητήστε συνταγή για πιο ισχυρή αγωγή

Η ύστατη λύση είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει ποια αγωγή είναι η καταλληλότερη για εσάς.

Πηγή: Yahoo Health

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Οι ερωτήσεις που δείχνουν αν έχετε πρόβλημα στο έντερο
Χρόνια δυσκοιλιότητα: Πότε γίνεται απειλητική για την καρδιά
Αιμορροΐδες: 4 τρόποι να τις αποφύγετε