ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι κοκκινομάλληδες είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν κόκκινα μαλλιά χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις αναισθητικού, όταν πρόκειται να υποβληθούν σε γενική αναισθησία.

Γιατί οι κοκκινομάλληδες είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αναβλητικοί σε ότι αφορά τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο, ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση είναι δύο φορές πιθανότερο να αποφύγουν να τον επισκεφθούν, σε σύγκριση με ανθρώπους με άλλα χρώματα μαλλιών.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι κοκκινομάλληδες είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο εξαιτίας μιας μετάλλαξης στο γονίδιο η οποία επηρεάζει και το χρώμα των μαλλιών τους. Πρόκειται για το γονίδιο ΜC1R, μια μετάλλαξη του οποίου έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας ουσίας που αποκαλείται φαιομελανίνη.

bigstock Beauty Model girl with Healthy 91496684

Η ουσία αυτή δίνει στα μαλλιά το κόκκινο χρώμα τους και κάνει το δέρμα ανοιχτόχρωμο, φαίνεται όμως ότι επηρεάζει και την ευαισθησία του σώματος στον πόνο.

Παλαιότερη μελέτη έδειξε πως οι κοκκινομάλληδες χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου 20% περισσότερη γενική αναισθησία απ΄ ό,τι οι άνθρωποι με σκούρα ή ξανθά μαλλιά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας όταν μεγαλώνουμε

Οκτώ σημάδια ότι σας λείπει βιταμίνη D