ΥΓΕΙΑ

Παιδί που ροχαλίζει: Γιατί πρέπει να σας ανησυχεί

Το ροχαλητό ή αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ένα πρόβλημα που αφορά το 3% των παιδιών.

Παιδί που ροχαλίζει: Γιατί πρέπει να σας ανησυχεί

Πρόκειται για κατάσταση που δεν πρέπει να αμεληθεί, αφού επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών εμποδίζοντας τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Το ροχαλητό στα παιδιά οφείλεται τις περισσότερες φορές σε απόφραξη της ανώτερης αεροφόρου οδού λόγω υπερτροφικών αμυγδαλών ή αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα λεγόμενα «κρεατάκια») ή και των δύο.

Επιπτώσεις

Εάν το ροχαλητό σεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε υπερκινητικότητα και προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, που συχνά εκλαμβάνονται λανθασμένα ως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) με συνέπεια να υποβάλλονται σε λανθασμένη θεραπεία.

Τα παιδιά με υπνική άπνοια έχουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και όταν κοιμούνται το μεσημέρι, δυσκολεύονται να ξυπνήσουν. Επίσης, όταν είναι πολύ μικρά, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην νοητική ανάπτυξή τους, η οποία πάντως αναστρέφεται όταν διορθωθεί το πρόβλημα.

Άλλες πιθανές συνέπειες είναι μείωση στην ικανότητα μάθησης και οξυθυμία.

bigstock Cute little girl is sleeping o 30852857

Σύμφωνα με τον δρα Ντέιβιντ Γκοζάλ, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και ειδικό στην αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου της παιδικής ηλικίας, η παρουσία του ροχαλητού σε ένα παιδί «ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό χαρακτηριστικό του ύπνου», καθώς «υποδηλώνει την παρουσία αυξημένης αντίστασης στο ανώτερο τμήμα της αεροφόρου οδού».

Αντιμετώπιση

Η υπνική άπνοια στα παιδιά συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση των διογκωμένων αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Για τις ηπιότερες περιπτώσεις συστήνεται φαρμακευτική αγωγή με τοπικά στεροειδή για τη μύτη ή αντιφλεγμονώδη από το στόμα.

Διαβάστε επίσης:

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται κάθε στάση στον ύπνο

Ποιες τροφές φέρνουν αϋπνία και ποιες χαρίζουν ποιοτικό ύπνο