ΥΓΕΙΑ

Κάθε πότε να πλένετε πιτζάμες, πετσέτες, σεντόνια

Τα είδη που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση στο σπίτι είναι φυσικά και αυτά που κουβαλούν τα περισσότερα μικρόβια.

Κάθε πότε να πλένετε πιτζάμες, πετσέτες, σεντόνια

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε και να πλένουμε τις πιτζάμες, τις πετσέτες και τα σεντόνια μας; Οι ειδικοί απαντούν.

- Πιτζάμες

bigstock Beautiful brunette woman makes 109128638

Οι πιτζάμες έρχονται σε επαφή με το σώμα μας αρκετές ώρες καθημερινά, συγκεντρώνοντας νεκρά κύτταρα του δέρματος και μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, εάν όμως μεταφερθούν, για παράδειγμα, στο ουροποιητικό (E-coli) μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις, όπως η κυστίτιδα. Καλό είναι να αλλάζετε πιτζάμες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

- Πετσέτες μπάνιου

bigstock Spa essentials soap and towel 16467941

Οι πετσέτες του μπάνιου συγκεντρώνουν νεκρά κύτταρα και βακτήρια από την επιδερμίδα. Τα βακτήρια αυτά αγαπούν το υγρό και ζεστό περιβάλλον του μπάνιου, καθώς τα βοηθά να αναπτυχθούν ταχύτερα. Οι πετσέτες του μπάνιου καλό είναι να πλένονται ανά τρεις χρήσεις.

- Πετσέτες κουζίνας

bigstock Gas Stove 84868907

Οι πετσέτες της κουζίνας μολύνονται εύκολα και γρήγορα από τα μικρόβια που υπάρχουν στο χώρο της κουζίνας. Μικροοργανισμοί που υπάρχουν στα τρόφιμα ενδέχεται να μεταφερθούν στις πετσέτες και στη συνέχεια σε άλλα τρόφιμα ή στα χέρια μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Καλό είναι να αλλάζετε την πετσέτα που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα καθημερινά.

- Σεντόνια

bigstock modern bedroom 17429009

Στο κρεβάτι συσσωρεύονται κύτταρα, βακτήρια και σωματικά υγρά (π.χ. ιδρώτας). Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να αερίζεται επαρκώς και τα σεντόνια να πλένονται κάθε εβδομάδα ώστε να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και ακάρεα που προκαλούν αλλεργίες.

Δείτε κι αυτό:

Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα εσώρουχα
Τεστ υγιεινής: Πόσο... καθαρές είναι οι συνήθειές σας;