ΥΓΕΙΑ

Νέα πρωτόκολλα διάγνωσης για την άνοια, από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής στην Κέρκυρα

Στο επίκεντρο της έρευνας του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας βρίσκονται οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. άνοιες, νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, κ.ά) που προσβάλλουν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και η αποσαφήνιση των παθογενετικών παραγόντων τους.

Νέα πρωτόκολλα διάγνωσης για την άνοια, από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής στην Κέρκυρα

Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BIHELab) έχει την έδρα του στη Κέρκυρα και καλύπτει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις νευρολογικές διαταραχές και τη συσχέτιση τους με τις υποκυτταρικές μετρήσεις βιοενέργειας.

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία νέων και αποτελεσματικών πρωτοκόλλων διάγνωσης διαφόρων τύπων άνοιας και νευρολογικών διαταραχών μέσα από τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση, τη βιολογική ανάλυση καθώς και τη μαθηματική μοντελοποίηση και προσομοίωση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με αυτές τις νόσους, με στόχο να βελτιωθούν οι υφιστάμενες τεχνικές αντιμετώπισης τους, αλλά και να σχεδιαστούν νέες στοχευμένες θεραπείες.

Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι το πρώτο πρωτόκολλο παγκοσμίως για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, βάσει βιοδεικτών, το 2012, που δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για την αναστολή της νόσου.

Πριν από αυτό η ομάδα είχε ανακαλύψει το φαινόμενο της «ηλεκτρικής θρόμβωσης», δηλαδή του μηχανισμού εκείνου που εξηγεί μία σειρά δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, επηρεάζοντας την ποσότητα και την λειτουργία των κυτταρικών αυτών οργανιδίων, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη νόσο Aλτσχάιμερ.

Πέρσι τον Μάρτιο, στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής Γηριατρικής και Έρευνας στις Νευροεκφυλιστικές Νόσους (GeNeDis – Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research), η ερευνητική ομάδα του Παναγιώτη Βλάμου, παρουσίασε τον μηχανισμό λειτουργίας της νόσου του Πάρκινσον, βάσει του οποίου θα καθοριστούν οι βιοδείκτες πρόκλησής της και θα δημιουργηθεί το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσής της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βλάμο, η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια και θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ (η οποία ξεκίνησε το 2011), η οποία σήμερα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη φάση των κλινικών μελετών.

Περισσότερες πληροφορίες: http://bihelab.di.ionio.gr

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βλάμος

Ο Παναγιώτης Βλάμος αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991.

Ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1997, εκπονώντας τη διδακτορική του διατριβή στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Από το 2000 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και από το 2004 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2007 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2012 αναπληρωτής Καθηγητής και κατόπιν Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης. Το γνωστικό του αντικείμενο εστιάζεται στα μαθηματικά μοντέλα εφαρμογών. Έχει συμμετάσχει και εξακολουθεί να συμμετέχει σε σειρά προγραμμάτων και είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και σωματείων. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και μετράει αρκετές ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια που οι περιλήψεις τους έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με υψηλο impact factor.

Σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίθηκε η έρευνά της επιστημονικής του ομάδας σχετικά με το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

download 3