ΥΓΕΙΑ

Χρόνια κόπωση: Σωματική ή ψυχολογική ασθένεια;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χρόνια κόπωση αποτελεί μια ψυχολογική ασθένεια.

Χρόνια κόπωση: Σωματική ή ψυχολογική ασθένεια;

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εκδηλώνεται με κόπωση που διαρκεί πάνω από ένα εξάμηνο και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα που είναι κοινά σε πολλές ασθένειες όπως πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσανεξία σε διάφορες τροφές, αφύσικη αρτηριακή πίεση, διόγκωση των λεμφαδένων, γαστρεντερικά προβλήματα και μυϊκούς πόνους.

Η αιτία της ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα και γι’ αυτό δεν υπάρχει σχετική θεραπεία.

Σύμφωνα ωστόσο με νέα επιστημονικά ευρήματα, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι στην πραγματικότητα μια βιολογική, σωματική ασθένεια που μπορεί να προσδιοριστεί από την παρουσία συγκεκριμένων ανοσολογικών δεικτών στο αίμα.

Η νέα αυτή προσέγγιση δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Science Advances. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας.

bigstock Stress 52212820

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί βιολογική ασθένεια και όχι ψυχολογική διαταραχή, επισημαίνουν οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Σύμφωνα με τη Mady Horning, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, «έχουμε πλέον τη διαβεβαίωση για αυτό που γνωρίζουν οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια κόπωση: πως η ασθένειά τους δεν είναι ψυχολογική».

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές έλεγξαν 51 δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος στο πλάσμα αίματος 298 ασθενών και 348 υγιών ανθρώπων. Ανακάλυψαν πως στο αίμα των ασθενών ήταν αυξημένα τα επίπεδα των κυτοκινών. Ιδιαίτερη σημασία για τους ερευνητές είχε μια συγκεκριμένη κυτοκίνη, η ιντερφερόνη γ, που συνδέεται με την κούραση που ακολουθεί μετά από μια ιογενή λοίμωξη.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα των κυτοκινών δεν εξηγούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά σίγουρα παίζει ρόλο όλη η επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως επισήμανε η Mady Horning, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να διαγιγνώσκεται η ασθένεια και να ανακαλυφθούν νέες θεραπείες για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Ο νέος ορισμός

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το μυστικό βρίσκεται στη γυμναστική